Tko je najbolji EU poljoprivrednik ?

Tko je najbolji EU poljoprivrednik ?

Marijan Susenj/PIXSELL

Prvi put i mladi hrvatski poljoprivrednici i ribari imaju priliku natjecati se za najboljeg poljoprivrednika EU i osvojiti novčanu nagradu u vrijednosti do 10 tisuća eura, a njih 10 iz svih krajeva Hrvatske sudjelovat će na završnoj svečanosti u Europskom parlamentu.

Obitelj Buljat iz Suhovara koja se bavi proizvodnjom jabuka, obitelj Golem iz Lisičića s eko proizvodnjom češnjaka, obitelj Gligora iz Kolana vlasnici titule najboljeg sira na svijetu samo su neke obitelji sa zadarskoga područja koje zasigurno imaju kandidata za ovo natjecanje. Natječaj je raspisala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica uz ostalo i radi popularizacije poljoprivrede za koju naša zemlja ima brojne neiskorištene mogućnosti:

   " Kriterije za izbor u Hrvatskoj postavio je naš ured. Bit će ocjenjivački sud sastavljen od 5 ljudi koji uključuje i mene i 4 neovisna stručnjaka s tri različita poljoprivredna odnosno agronomska fakulteta iz Hrvatske i predstavnik Udruge mladi poljoprivrednici koja postoji u Hrvatskoj. "

Prijaviti se mogu mladi do 40 godina koji se bave bilo kojom djelatnošću iz područja poljoprivrede:

   "Dakle, mi ćemo u Hrvatskoj izabrati jednoga koji će biti najbolji i koji će nas predstavljati na ovom natjecanju, a u EU će se izabrati tri koja će biti nagrađena. Prva nagrada je 10 tisuća eura, a druga i treća po 7 i pol tisuća eura."

Osim toga 10 mladih poljoprivrednika iz svih krajeva Hrvatske sudjelovat će na završnoj svečanosti u Europskom parlamentu gdje će se 28. i 29. siječnja 2014. održati 2. Kongres mladih poljoprivrednika Europske unije.

 

 

 

Komentari