Tomislav i Mate - zadarski poštenjaci

Tomislav i Mate - zadarski poštenjaci

Rijetkost je, nažalost, u nas da ljudi s posebnim potrebama imaju radno mjesto. No, u jednom zadarskom trgovačkom centru dvojica mladića s mentalnom retardacijom već prvog radnog dana pokazali su se kao časni, pošteni radnici kojih je sve manje. Pronašli su torbicu, vratili je kupcu i zaslužili nagradu.

Zadrani Tome i Mate imaju tipične hrvatske probleme. Dobili su otkaz prije pola godine u jednom trgovačkom centru. Nezaposlenost i besparica teško su im pale, kaže prodavač s posebnim potrebama, Tomislav Marinović.

Malo me pogodila i bilo mi je teško, bilo mi je teško , to me pogodilo, kaže Tomislav.

Ali snašli su se brzo. Preko udruge "Svjetlo" zaposlili su se u jednom prodajnom centru na četiri sata dnevno. I već su prvi dan na novome radnom mjestu postali senzacija - zahvaljujući svojem poštenju. Pronašli su torbicu u kojoj je bilo šest tisuća kuna, putovnica i ostali dokumenti - i odmah je vratili vlasnici.  

Gospođa je bila strankinja, Njemica, u njoj su bili svi dokumenti i to je bilo puno bitnije od novca, kaže zamjenik voditelja prodajnog centra, Josip Lučić.

A što kaže prodavač s posebnim potrebama, koji je pronašao torbicu, Mate Blindović?

I prišla nam je i dala nam je svako 200 kuna , hvala vam puno što ste pronašli torbicu i ja kažem-molim i to je to, priča nam Mate. 

Slijedi, naravno, nagrada i od poslodavca. Kolege im stišću ruke, što im je još draže, a kao i svakome, najdraže im je što imaju svoju plaću, iskren je prodavač s posebnim potrebama.

Kupim odjeću, kupim bon za mobitel i tako to, dodaje Mate Blindović.

Svi ih uglas hvale. Kažu - odgovorni su i predani poslu. O imidžu tvrtke, koji su podignuli svojim poštenjem, da ne govorimo. A strankinja kojoj je vraćen novac i dokumenti zasigurno će pričati o poštenim trgovcima, zamislite, u Hrvatskoj.

Komentari