Topla zima - manje gripe

Topla zima - manje gripe

foto: Duško Marušić / Pixsell

U Hrvatskoj se gripa još uvijek javlja pojedinačno, u našoj županiji službeno nije registriran niti jedan slučaj. Tome je razlog i ova topla zima, tvrde epidemiolozi.

Toplo vrijeme, manje zadržavanja u zatvorenom, više prozračivanja prostora u kojima boravimo pa je na kraju rezultat kako gripe gotovo i nema. Voditelj Službe za epidemiologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo dr Alan Medić kaže kako je odziv na cijepljenje dobar. Od oko 9 000 doza cijepiva gotovo je sve potrošeno, navodi...

" Očekujemo prepoznavanje epidemije gripe kada počen veći broj izostanaka iz škole i povećan broj hospitalizacija jer gripa često uzrokuje upalu pluća."

Kad je o zaraznim bolestima riječ, ovih se dana govori o epidemiji svraba ili šuge u susjednoj nam BIH. Zabilježeno je oko tisuću slučajeva. Pitali smo zadarskog epidemiologa ima li svraba i na našem području :

" Svrab nije neobično oboljenje, njega se u rijetkim brojkama nalazi i na našem području. Godišnje se bilježi od nula do 10 slučajeva godišnje. Obično su to obiteljske epidemije. Brzo se rješavaju jer se lako dijagnosticira. Glavni simptom je svrab ili češanje" navodi doktor Medić.

Opširnije o gripi ali i slučajevima svraba ili šuge, koja se u većem broju pojavila u BIH-a slušajte danas u Bliskom susretu Radio Zadra od 16 sati i 10 minuta.

Komentari