Topovske čahure kao umjetnost

Topovske  čahure kao umjetnost

Zadrani se prisjećaju prvih dana listopada 91., kada je grad "trpio" strašne napade agresora. U povodu 25. obljetnice obrane grada branitelji i građani okupili su se u spomen povorci na prvoj liniji obrane grada.

A u bunkeru na Ploči koji je u ratu bio sklonište građanima, otvorena je izložba branitelja Zlatka Franića ''Svitlo hrvatskoga križa''. 

Čahurama topovskih granata iz Domovinskog rata Zlatko Franić udahnuo je novi život.

Materijal koji ostaje nakon ispaljenja, nešto crno, nešto za ubijanje da može se pretvorit u nešto lipo Suborci kad su vidjeli o čemu se radi donirali su čahure sa svih strana, mijenjali smo čahure ko sličice. - objašnjava Zlatko Franić, autor izložbe.

Više od 30 skulptura izloženo je u bunkeru koji je tijekom najgorih ratnih dana stanovništvu bio jedini dom.

U ovom bunkeru vam se živilo, jelo, spavalo. Jedan prostor totalnog mraka, mi smo u njemu lebdjeli između života i smrti i sad zamislite kad u takav prostor najednom osvane nešto što je bilo ubojito, pa to nešto ubojito se pretvori u novo svjetlo, novi prostor, u novu lipotu. - objašnjava Davorka Stipčević.

Skulpture su građani razgledali nakon 12 kilometara duge spomen hodnje prvom crtom obrane grade, tijekom koje su se prisjetili poginulih sugrađana i teških dana.

Sa svih strana su tukli, sa mora, sa kopna iz vojarni, snajperisti, ne znam iz čega više nisu. - prisjeća se Anamarija Vanjak.

Sjećam se prvih granata, sjećam se bježanja, civila, djece, sjećam se da je dosta nas mladih tili smo ostat tu, tili smo obranit, nismo imali oružja, ni uniforme, snalazili se kako ko zna, ko je imo dva para gaća jedne je da. - sjeća se i branitelj Emil Perović.

Sjećanje na obranu grada obilježava se cijeli tjedan, a izložba u bunkeru otvorena je do nedjelje.

 

 

Komentari