Tri tisuće sudionika zadarskog Hoda za život

Tri tisuće sudionika zadarskog Hoda za život Tri tisuće sudionika zadarskog Hoda za život

Radio Zadar

Danas je u Zadru, Splitu i Zagrebu održan Hod za život pod geslom „Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj - nerođenu djecu. U zadarskom Hodu, održanom prvi puta, sudjelovale su 3 tisuće ljudi, a bilo je i protuprosvjednika.

Pjesmom i transparentima na kojima piše „Srce djeteta kuca već 18. dan nakon začeća", „Povelja EU o temeljnim pravima - pravo na život", „Mi smo generacija za život" i „18 dana " tri tisuće Zadrana hodale su jutros od Branimira preko Narodnog trga do Foruma. Svi s istom porukom:

Da život započinje začećem i da poštujemo svaku majku koja nosi život.

Kaže to Mirjana Peša, majka sedmero djece i dodaje:

Sva četiri medicinska fakulteta dala su odgovor na pitanje kada počinje ljudski život; i svi su rekli da život započinje začećem.

Jedva smo dočekali održavanje Hoda za život u Zadru, kaže Roko Surić:

Već godinama naši prijatelji odlaze u Zagreb ili Split, ovo je prvi put u Zadru. Glavna poruka hoda za život općenito je zaštita života od začeća do prirodne smrti.

Ne slažu se svi s idejom Hoda za život. Ispred kolone su na mostu stale i sve do Foruma šetale protuprosvjednice noseći svoje transparente. Neistomišljenika bilo je na nekoliko lokacija svi sa sličnim porukama, o pravu na izbor kada je u pitanju pobačaj. Irena Jurjević:

Želimo ukazati da žene nisu same, sve ovo se događa zato što je velika većina tiha. A mi ne želimo da su tihi i želimo da znaju da postoji netko tko se bori i da postoji netko tko misli na njih.

Organizatori Hoda za život imali su određenih problema, kažu, i uoči samog prosvjeda. Marijana Čiklić:

Svaki put kada su volonteri hoda za život postavili plakate na Sveučilište, oni bi bili maknuti. Svaki put smo mi odlazili ponovno i stavljali te plakate jer smatramo da živimo u demokratskoj državi i da, iako se možda neki ljudi ne slažu s nama, ti plakati trebaju biti viđeni.

Čitav skup je, prema informacijama iz policije, prošao bez incidenata.

HOD ZA ŽIVOT

Komentari