Tunolovci srednjeg Jadrana: To bi bio naš kraj, vratite kvote

Tunolovci srednjeg Jadrana: To bi bio naš kraj, vratite kvote Tunolovci srednjeg Jadrana: To bi bio naš kraj, vratite kvote

Ribari tunolovci srednjeg Jadrana danas su sa dvadesetak svojih brodica okupirali zadarsku gradsku luku. Razlog je novi pravilnik o ribolovu plavoperajne tune kojim im se, tvrde, oduzimaju dosadašnje ulovne kvote. Time je ugrožena životna egzistencija više od 200 ribarskih obitelji.

Iz Udruge koja okuplja plivaričare tunolovace s ukupno 19 brodova i 170 članova posade od Zadra do Korčule objašnjavaju što je sve prethodilo ovom novom pravilniku kojim će se ulovne kvote dijeliti brodovima i to po ključu ostvarenog ulova u prijašnje četiri godine. Oni su naime ispali iz igre jer su svoje kvote ustupili drugima. Lovili tunu nisu, ne zato što nisu mogli ili htjeli, nego zato što su na to tvrde primorani. Predsjednik Udruge Edison Boško: 

On nam je zabranjivao da idemo na more, jer nemamo dovoljno, ako to želimo dati uzgajivačima onda će nam to oduzeti, 

Na traženje dodatnog pojašnjenja zašto nisu sami trošili svoje kvote - Neven Vitlov, predsjednik Ceha za ribarstvo pri Udruženju obrtnika Zadar odgovora: Nas dvadesetak brodova koje je sada oštećeno, mi smo to radili svake godine po pravilniku, po Ministarstvu, nikad nam nije bilo dozvoljeno da obavljamo ulov nego da kvotu ustupimo, što smo mi normalno radili , međutim kako mi to sad možemo gledati, nego da je to bilo ciljano napravljeno, radite tako par godina, i sad preko noći novi Pravilnik, tko to nije bio od 2014. do 2018. god. gubi sva prava..

Kvote su tako na kraju velikim dijelom koristili uzgajvači tuna. Pitamo sumnjaju li da tu netko radi u njihovu korist: Ma ne mislim da se tu radi o monopolu, to su isto ljudi koji rade kao i mi...

Ukoliko pravilnik zaživi ne znaju kako dalje - Milivoj Blaslov dugogodišnji ribar iz Kali : Ja sam u duši tunolovac iz Kali, neka mi vrate kamate za sve što sam uložio u opremanje broda, a ja onda idem van iz zemlje.

Na potezu je resorno Ministarstvo, pravilnik još nije izglasan, a javna rasprava traje do 21.ovog mjeseca. U priopćenju nakon prosvjeda Udruga plivaričara tunolovaca je priopćila kako predlaže da svako od 43 plovila svoja stečena prava zadrži te kako je Udruga spremna odreći se  8 posto ukupne količine ulovne kvote koju je udruga imala u prošlosti, da se dodjeli brodovima u vlasništvu uzgajivača. 

Prilog:

Komentari