Turista u ožujku 14 % manje. Odgađa se Tuna, Sushi & Wine Fest?

Turista u ožujku 14 % manje. Odgađa se Tuna, Sushi & Wine Fest?

Photo: Filip Brala/PIXSELL

Kao što se i očekivalo, koronavirus počeo je utjecati i na turističke brojke. Turistička zajednica grada Zadra je zabilježila osjetan pad broja dolazaka na početku ožujka, a što će biti s brojnim predsezonskim događanjima u Zadru još nije poznato.

U prvih sedam dana mjeseca ožujka Zadar bilježi znatno manje turističkih dolazaka nego u isto vrijeme lani. Razlog je vjerojatno, naravno, koronavirus. Virus koji će, izgledno je, dovesti i do odgoda velikih događanja u gradu, kaže direktor TZ grada Zadra, Mario Paleka:

Prvi tjedan mjeseca ožujka bilježimo pad od 14 posto, to nam je sigurno indikativno

Zadar je godinu po godinu pristojno događanjima popunio proljetne mjesece. Ne jenja li virus, sva bi ona mogla doći pod znak upitnika. Brojni organizatori se nadaju izbjeći takve glavobolje, ali bude li potrebno – spremni su ih odgoditi. Čini se da će tako Tuna, sushi & wine fest promijeniti datum:

Manifestacija obično bude u travnju, a promišljali smo to prebaciti u peti mjesec. Pratimo naputke Kriznog stožera o koronavirusu tako da ništa nećemo raditi na svoju ruku.

Wings for life početkom svibnja još uvijek nije upitan, otkriva Paleka:

Još nemamo informaciju hoće li organizator održati utrku planirano u petom mjesecu.

U MORH-u još uvijek ne razmišljaju o odgodi 1. međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga koji bi se u Zadru trebao održati 30. svibnja. Navode kako je ostalo još dovoljno vremena do održavanja manifestacije te da će pratiti situaciju i donijeti odgovarajuće mjere, vodeći računa o sigurnosti. Bliže odgodi nego održavanju početkom travnja na Sveučilištu u Zadru je Sajam stipendija i visokog obrazovanja. O sigurnosti vodi računa i Ivan Stiblik - organizator Zadar Wine festivala koji bi se trebao održati krajem ožujka.

Naravno da razmišljamo o odgodi, ali u dogovoru s nadležnim institucijama jer nijedna odluka neće biti donesena samoinicijativno. Festival je već gotovo potpuno spreman. Još traju prijave do 16. ožujka, imat ćemo 90-ak izlagača, a bude li na snazi Vladina zabrana o održavanju skupova s više od tisuću ljudi to se nas neće ticati jer imamo do 700 posjetitelja po danu.

Sve moguće odgode imat će zanemarivu štetu u odnosu na stanju u Italiji. Iz Trsta se javio nekadašnji košarkaš Zadra Hrvoje Perić koji ipak daje zanimljiviju verziju stanja u susjednoj nam zemlji:

Stanje u gradu i Italiji je malo kaotično. Ljudima se preporučuje da ostanu kod kuće. Što se mene tiče; pa neću reći najbolji dani u Italiji, ali sigurno lijep period. Stojim doma, čitam knjige, gledam Netflix, odmaram, nitko me ne maltretira. Šta da kažem? Kad ti život da limun, napravi limunadu!

ZADAR KORONA

Komentari