"U 90% cjepivo štiti od teških oblika bolesti i smrti. Znamo to sigurno"

"U 90% cjepivo štiti od teških oblika bolesti i smrti. Znamo to sigurno" "U 90% cjepivo štiti od teških oblika bolesti i smrti. Znamo to sigurno"
foto:S.Dražić foto:S.Dražić

foto:Marko Dimic / Pixxell

Porast broja novozaraženih od koronavirusa u Hrvatskoj, kao i u Zadarskoj županiji komentirao je za naš program glavni zadarski epidemiolog Alan Medić. Podsjetio je kako cjepivo štiti od odlaska u bolnicu i umiranja, ali unatoč tome postotak cijepljenih je oko 50 posto, a trebao bi biti oko 70.

Dr Medić očekuje da će veći broj zaraženih koronavirusom trajati još neko vrijeme, možda i duboko u zimu.Zato je važno pridržavati se epidemioloških mjera i cijepiti se. Krenulo je cijepljenje i 3. dozom:

Treća doza


Na temelju broja hospitaliziranih vidimo dobre učinke cijepljena, u protivnom, bolnice bi bile pune, ističe dr Medić: 

Učinak cjepiva


A u međuvremenu nam je stigla i sezonska gripa koja će uz koronavirus, dodatno zakomplicirati stanje . U Hrvatskoj je prijavljeno oko tisuću slučajeva gripe, od kojih je potvrđeno 150. Prvi slučajevi zabilježeni su i u Zadarskoj županiji:

Sezonska gripa


Cijepljenje potiv gripe  preporučuje  se osobama iznad 65 godina, kroničnim bolesnicima, uključujući i djecu, osobama u kontaktu s kroničnim bolesnicima, zdravstvenim djelatnicima i trudnicama.

 

Komentari