U Austriji rasprava o stečaju Hypo banke

U Austriji rasprava o stečaju Hypo banke

Nekontrolirani stečaj nacionalizirane austrijske Hypo Alpe Adrije banke mogao bi stajati gotovo 25 milijardi eura, stoji u upozorenju austrijske središnje banke koje je danas prenio tamošnji tisak. Kako je objavio bečki dnevnik Der Standard, središnja banka i radna skupina za Hypo upozorili su u studenom 2013. u pismu vladu u Beču da bi stečaj tog nacionaliziranog zajmodavca mogao kratkoročno stajati državni sektor i bančine kreditore i do 16 milijardi eura.

Dodatno bi se u iduće tri godine savezna vlada i lokalne vlasti suočile s troškovima u iznosu između šest i osam milijardi eura jer bi Hypo povukao za sobom u stečaj i matičnu saveznu zemlju Korušku, što bi podrazumijevalo naglo povećanje troškova refinanciranja, dodaje se u tom pismu.
Iz središnje banke odbili su komentirati pisanje Der Standarda, ali su već ranije javno iskazali protivljenje stečaju Hypoa, strahujući da bi prouzročio domino efekt kod austrijskih banaka i uništio ugled Austrije na tržištima kapitala.
Vlada u Beču želi da tamošnje banke, poput Erste Groupa, Raiffeisen Bank Internationala ili Bank Austrije, pomognu u uspostavi 'loše banke' koja bi apsorbirala problematičnu imovinu Hypoa. Austrija je bila primorana nacionalizirati posrnulu banku 2009. godine, podsjeća Reuters.

Vlada ipak nije isključila mogućnost stečaja Hypoa ako ostale opcije ne uspiju. Druge banke još su skeptične po pitanju sudjelovanja u tome planu ako ne ishode i neki ustupak, poput oslobođenja od plaćanja bankovnog poreza. Riječ je o porezu u austrijskom bankovnom sektoru koji u tamošnju državnu blagajnu godišnje donese 640 milijuna eura.

"Vjerujemo da bi preraspodjela bankovnog poreza radi lakšeg financiranja uspostave loše banke bila najmanje loša opcija i najvjerojatniji ishod za austrijska banke", objavila je jučer agencija za rejtinge Fitch.

"Velika je vjerojatnost da vlada neće nametnuti stečaj banke niti upotrijebiti druge instrumente spašavanja u kojem bi sudjelovali vjerovnici, tzv. bail-in, jer bi time ugrozila stabilnost čitavog sustava", zaključuju u agenciji.

Komentari