U čemu je tajna uspjeha: Nitko ih kao ne gleda, a svi sve znaju !

U čemu je tajna uspjeha: Nitko ih kao ne gleda, a svi sve znaju !

Davor Javorovic/PIXSELL ( ilustracija)

U sklopu ciklusa Javne sociologije predstavljeni su rezultati pilot istraživanja koje pokušava otkriti razloge velikog uspjeha jednog televizijskog fenomena - turskih sapunica u Hrvatskoj. Naši stručnjaci, među kojima su i zadarski sociolozi, prvo su proveli anketu među ženskim dijelom publike.

Zaključno, odgovori su iznenađujući, može se reći kako su srušene brojne predrasude poput one da je ta serija uspješna zbog kulturne i povijesne bliskosti s Turskom.

O uspjehu turskih sapunica u Hrvatskoj priča se već godinama. I treba odmah naglasiti nismo mi jedini, ta groznica zahvatila je cijeli svijet, i ništa nije slučajno. Iza tih serija stoji prava mašinerija, ali i politička vlast u Turskoj - naglasio je na samom početku sociolog Mirko Petrić sa zadarskog Sveučilišta : Turske tv serije su drugi najuspješniji izvozni proizvod nakon SAD-a, naravno kada govorimo o tv serijama.... 

U Hrvatskoj stalno slušamo:Naša sugovornica jedna kaže, nitko ne gleda, a svi znaju sadržaje, likove...

Ukratko, rezultati pokazuju kako su naše gledateljice izrazito medijske pismene, primjerice jednu od popularnijih serija Sulejman Veličanstveni, ne uzimaju zdravo za gotovo, već provjeravaju istinitost prikazane povijesne slike tog doba: Tu se provjeravaju kostimi, povijesni prikazi provjeravaju se u enciklopedijama, istražuje se kakvo je to bilo carstvo...

Razbijena je i predrasuda o kulturnoj bliskosti : Nema identifikacije s prikazanom kulturom, to baš niti jedna sugovornica nam nije rekla tipa - evo to je moj svijet.

Prepoznata je i visoka produkcija ovih sapunica, od kvalitete muzike do bogate scenografije - naglašava sociolog Petrić. One misle o svijetu, što se tu događa, što je istinito, a što ne, da li im je to razonoda, što se od toga može naučiti.. Zaključno, ispitanice u ovom ipak malom uzorku, nisu pasivne gledateljice kojima je lako manipulirati, već upravo suprotno - pokazuje to istraživanje koje je provedeno u okviru znanstvenog projekta "Relacijski rodni identiteti u Hrvatskoj: modernizacijske i razvojne perspektive".

 

Prilog:

Komentari