"U ime obitelji" odbili izdati akreditaciju HRT-u

"U ime obitelji" odbili izdati akreditaciju HRT-u

Građanska inicijativa "U ime obitelji" odbila izdati akreditaciju HRT-u. Odbijenicu su dobili i portali Index.hr, Net.hr, T-portal te sva izdanja EPH grupe i Novi list. HND pozvao medije na bojkot praćenja "referendumske noći". Večernji list, 24sata i Nova TV, kao i RTL televizija neće danas izvještavati iz referendumskog stožera.

Hrvatskoj radio-televiziji, koja je na 6. Danima elektroničkih medija pohvaljena za nepristano medijsko praćenje kampanje za referendum o ustavnoj definiciji braka, građanska inicijativa "U ime obitelji" odbila je dati akreditaciju za praćenje referendumske noći s volonterima te inicijative.

Elektroničku poštu koja je stigla na HRT prenosimo u cijelosti:

Poštovani, zaprimili smo vaš upit za akreditaciju za praćenje referendumske noći s volonterima građanske inicijative "U ime obitelji". Nažalost prisiljeni smo uskratiti vam akreditaciju. Vaša je medijska kuća sustavno dezinformirala građane o građanskoj inicijativi "U ime obitelji", naslove čiji sadržaj nije odgovarao istini te na taj način otežao biračima da donesu informiranu odluku o referendumskom pitanju. Također, kao dio uređivačke politike, vaša je medijska kuća sustavno vrijeđala, iznosila neistine (klevetala) i netočno prikazivala izjave, postupke ili namjere predstavnika Građanske inicijative "U ime obitelji". Pretvorivši se u servis aktualne vlasti, HRT je zanemario svoju obavezu da kvalitetnim, vjerodostojnim i raznolikim informativnim programom nastoji pomoći ljudima, informirati ih i educirati da razumiju društvene događaje koji utječu na njihov život, poticati i razvijati opće društvene vrijednosti, posebno demokraciju, toleranciju i nacionalni identitet, navodi se u elektorničkoj pošti kojom je odbijeno izdavanje akreditacije.

Odbijenicu su dobili i portali Index.hr, Net.hr, T-portal te sva izdanja EPH grupe i Novi list.

Večernji list, 24sata i Nova TV, kao i RTL televizija neće danas izvještavati iz referendumskog stožera inicijative 'U ime obitelji' pridruživši se tako bojkotu na koji je pozvalo Hrvatsko novinarsko društvo nakon što je ta inicijativa zabranila izvještavanje iz njihovog stožera HRT-u, Indexu, Net.hr-u, T-portalu te svim izdanjima EPH grupe i Novom listu.

HND: Ako "U ime obitelji" uskrati akreditacije pozivamo sve novinare na solidarni novinarski bojkot ove inicijative

Odmah je reagiralo i Hrvatsko novinarsko društvo. Žestoko osuđuje odluku inicijative „U ime obitelji“ koja uskraćuje akreditacije za praćenje referenduma većini hrvatskih medija - svima onima koji su posljednjih dana i tjedana pisali o nelegalnim radnjama vođa ove inicijative. 

Kad su se u hrvatskim redakcijama jučer obavljale pripreme za akreditaciju u prostorijama zagrebačkog Hypo centra gdje će „U ime obitelji“ čekati rezultate sutrašnjeg referenduma o promjeni Ustav RH, urednici su bili iznenađeni iznimnom detaljnošću podataka koju inicijativa traži prilikom akreditacije novinara. Osim brojeva njihovih mobitela te njihovih e-mailova, obavezno je bilo navesti novinarske kućne adrese (sic!) te imena i e-mailove njihovih pretpostavljenih urednika. 

Sigurni smo da za potrebe obične novinarske akreditacije za jednu izbornu noć nema nikakve potrebe za deklariranjem novinarskih adresa. Ovo ističemo i zbog toga što smo posljednjim tjedana vidjeli brojna anonimna pisma i razglednice uglednim novinarima u kojima ih i zbog ćirilice i zbog njihovih stavova u vezi ovog referenduma vrijeđaju neki nepoznati prostaci i očiti (polu)fašisti.

Smatramo da je ova vrsta diskriminacije novinara kakvu je večeras obznanila inicijativa „U ime obitelji“ dosad kod nas nezabilježena. Zato HND poziva „U ime obitelji“ da u ime medijskih i novinarskih sloboda omogući svim redakcijama normalno izvještavanje iz njihovog izbornih prostorija. Ako čelnici inicijative „U ime obitelji“ ne opozovu ovu čudnu odluku, pozivamo sve medijske redakcije i sve novinare na solidarni novinarski bojkot ove građanske inicijative, navodi u priopćenju predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Komentari