U listopadu izložba kineskog porculana

U listopadu izložba kineskog porculana U listopadu izložba kineskog porculana

Muzej antičkog stakla u Zadru jedan je od partnera u obilježavanju Hrvatsko - Kineske godine kulture i turizma, pa će tako biti domaćin izložbi “Put porculana preko Puta svile – Izložba kulture kineskog porculana” iz Muzeja kineske keramike Jingdezhen.

Izložba se otvara 11. listopada, a trajat će do 1. prosinca 2019. godine. 

Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma jedan je od ključnih projekata međunarodne suradnje u Republici Hrvatskoj u 2019. godini te predstavlja zajednički projekt suradnje Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva turizma Republike Hrvatske i Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine.

Nizom kulturno-umjetničkih i turističkih programa Hrvatska i Kina predstavit će se u razdoblju od travnja do prosinca ove godine u sklopu manifestacije Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma. Predstavit će se više od 15 hrvatskih i kineskih umjetničkih i kulturnih događanja, među kojima su izložbe, predstave, koncerti i stručne suradnje institucija iz područja zaštite kulturne baštine. 

Muzej antičkog stakla u Zadru ima čast biti među nizom partnera u obilježavanju ove važne manifestacije te biti domaćin izložbi “Put porculana preko Puta svile – Izložba kulture kineskog porculana” iz Muzeja kineske keramike Jingdezhen (Jingdezhen China Ceramics museum). Jingdezhen Muzej kineske keramike je najstariji, najveći i međunarodno najznačajniji muzej keramike, smješten u Jingdezhenu, Changjiang okrugu, Jiangxi pokrajini. U ovom Muzeju nalazi se kolekcija od preko 40 000 predmeta, uključujući i više od 500 artefakata od nacionalne važnosti i neprocjenjive kulturne vrijednosti. Na izložbi u Muzeju antičkog stakla u Zadru biti će izloženo između 100 i 120 artefakata, od toga 90% modernijih umjetničkih djela, ali i oko 10% iznimno vrijednih kulturnih relikata. Ova umjetnička djela predstavljaju najvišu razinu umjetnosti kineske keramike i porculana.

Uz izložbu umjetničkih predmeta planiran je i drugi - multimedijalni postav izložbe s prikazom filmova i ostalih video materijala o kineskoj kulturi, porculanu i Jingdezhen Muzeju, ali i predavanje ravnatelja Jingdezhen Muzeja kineske keramike te demonstracija izrade keramičkih predmeta od strane stručnjaka iz Jingdezhen Muzeja. Planirana je i radionica kineskih kolega kustosa s djecom osnovnoškolskog uzrasta iz zadarskih škola na temu kineskog pisma, umjetnosti papirnatih ukrasa te slikanja, a program će biti upotpunjen i koncertom kineskih umjetnika na porculanskim instrumentima. Cijeli program s radionicama, predavanjem i koncertom predviđen je kao interaktivan s ciljanom skupinom posjetitelja, posebice s naglaskom na edukaciju i promociju kineske kulture, ali povezivanja s hrvatskom kulturom i umjetnosti. Kineski kolege iz Jingdezhen Muzeja naglašavaju da iako se udaljenost između Hrvatske i Kine mjeri u tisućama milja, ta daljina nije spriječila komunikaciju i interakciju između kineske i hrvatske kulture još od Marka Pola u 13. stoljeću.

Na ovaj način i Muzej antičkog stakla u Zadru pridonosi stvaranju “duginog mosta kroz Aziju i Europu,” kao zalog buduće suradnje Hrvatske i Kine, kako je i istaknuo predsjednik Državnog vijeća NR Kine Li Keqiang u posjetu Hrvatskoj.

Komentari