U novu sezonu s vrijednim eksponatom

U novu sezonu s vrijednim eksponatom U novu sezonu s vrijednim eksponatom
Foto: Arheološki muzej Zadar Foto: Arheološki muzej Zadar
Foto: Arheološki muzej Zadar Foto: Arheološki muzej Zadar

Foto: Arheološki muzej Zadar

U novoj sezoni stalni postav srednjega vijeka Arheološkog muzeja biti će obogaćen novim vrijednim kamenim spomenikom. U radionici za konzervaciju i restauraciju Arheološkog muzeja privodi se kraju postupak konzervacije i restauracije kamenog sarkofaga iz vremena biskupa Donata.

Riječ je o jednom od najznačajnijih srednjovjekovnih nalaza Arheološkog muzeja u posljednjih nekoliko desetljeća.

Sarkofag je otkriven tijekom istraživanja koja je Arheološki muzej provodio na  Trgu Petra Zoranića 2011. godine. Natpis na licu sarkofaga kazuje kako u njemu počiva Juraj grešnik svećenik i reklauz (reclausus). Pojam reklauz označava jedan od najstrožih oblika monaštva, koji podrazumijeva osamljenički život u maloj ćeliji, u potpunoj izolaciji od svijeta. Zbog specifičnog načina života za njih se znalo reći kako su živi zazidani, a u hrvatskom jeziku nazivalo ih se i zazidancima.

Zahtjevan postupak konzervacije i restauracije  provodi se  u muzejskoj radionici pod vodstvom Marije Zorice, a u postupku konzervacije i restauracije sudjelovali su  muzejski tehničar Frane Šunić, restauratorica Martina Rajzl, restauratorica pripravnica Marija Elena Lučić. Program konzervacije i restauracije spomenika u cijelosti je financiran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Nakon završetka  postupka konzervacije, sarkofag će široj javnosti biti predstavljen na prigodnoj izložbi koja će biti otvorena početkom turističke sezone,  a potom će biti izložen kao dio stalnog postava srednjovjekovne zbirke Arheološkog muzeja. Na taj način stalni postav Muzeja biti će obogaćen još jednim spomenikom od iznimne vrijednosti i značaja.

Komentari