U palači Cedilin večeras glazbeno scenski projekt "Svila"

U palači Cedilin večeras glazbeno scenski projekt "Svila" U palači Cedilin večeras glazbeno scenski projekt "Svila"

Danas u 20 sati u atriju zadarske palače Cedulin glazbeno-scenski projekt „Svila“, u okviru 3. Zadar Organ Festivala. Režiju potpisuje Filip Šovagović, a igraju Goran Grgić, Fabijan Komljenović, Luna Pilić i Ana Pogorelić. Predstavu će pratiti glazba orguljašice i skladateljice Katarine Ranković.

Danas u 20 sati u atriju zadarske palače Cedulin glazbeno-scenski projekt „Svila“, organiziran u okviru 3. Zadar Organ Festivala.
Projekt je omogućila suradnja s PagArtFestivalom, idejnim začetnikom predstave „Svila“, i nizozemskom radionicom orgulja Mixtuur Orgels, čije su prijenosne električne orgulje omogućile da čak pet koncerata ovogodišnjeg ZOF-a budu realizirani na otvorenom.

Riječ je o uprizorenju hvaljenog romana „Svila“ poznatog talijanskog pisca Alessandra Baricca, koji je na svega osamdesetak stranica uspio dočarati egzotični svijet ljubavi, prijateljstva i ratovanja, opsesije, misterije, a pomalo i magije. Priča je smještena u devetnaestostoljetni Japan, a započinje – epidemijom!
Ipak, u priči su stradali su dudovi svilci zbog čega njezin junak kreće na trgovačko putovanje u Japan – zemlju gdje izlazi sunce i gdje nema zaraze, ali je prodaja dudovih svilaca ilegalna. Put do Japana traje čak tri mjeseca, a obilježen je ženom čije "oči nisu bile istočnjačkog oblika, a njezino je lice bilo lice djevojčice". Kratke i sugestivne rečenice u romanu podsjećaju na haiku tehniku, i upravo tako prozračne ostavljaju prostora različitim interpretacijama i potiču maštanje.

Režiju Filipa Šovagovića, smještenu u intimni atrij palače Cedulin iz 18. stoljeća, utjelovit će veliki glumac Goran Grgić uz mlade snage – Fabijana Komljenovića, Lunu Pilić i Anu Pogorelić. Predstavu će pratiti glazba orguljašice i skladateljice Katarine Ranković. Inače, za osmišljavanje ovog glazbeno-scenskog projekta zaslužna je organizatorica PagArtFestivala, muzikologinja Nina Pogorelić.

Predstava je premijerno izvedena prošloga travnja u zagrebačkoj dvorani Teatra &TD, a prošli je mjesec ponovljena na PagArtFestivalu. Obje izvedbe izazvale su niz pozitivnih recenzija i provalu oduševljenja, obećavajuće reakcije zbog kojih se svakako radujemo predstavi u Zadru.

Ulaz na predstavu je besplatan, no broj gledatelja je ograničen. Snimku ćete moći pogledati i na YouTube kanalu Zadar Organ Festivala. 

Komentari