U povodu Dana zaštite prirode

U  povodu Dana zaštite prirode U  povodu Dana zaštite prirode

HRT Zadar

U maloj dvorani Kneževe palače sinoć je otvorena izložba „TAJNE MUZEJSKIH ČUVAONICA - BIOLOŠKA RAZNOLIKOST" u organizaciji Prirodoslovnog odjela Narodnog muzeja Zadar. Izložba se organizira povodom dana značajnih za zaštitu prirode.

Voditeljica Prirodoslovnog odjela, viša kustosica Snježana Vujčić Karlo: Na ovoj izložbi imamo različite vrste iz različitih staništa, iz različitih dijelova svijeta, neke preparate koje građani Zadra već dugo nisu imali priliku vidjeti..tu imamo od onih najjednostavnijih organizama , spužava , koralja, tu su ptice, sisavci...  

Na izložbi su prikazani predmeti iz fundusa Prirodoslovnog odjela koji su grupirani prema staništima u kojima dolaze ili smo njihovom raznovrsnošću željeli istaknuti koliko je priroda začuđujuća u svojoj raznolikosti. Pri tome su preparati prikazani u onom obliku kako se čuvaju u muzejskim čuvaonicama. Na izložbi su prikazane životinje iz raznih dijelova svijeta koje obitavaju na različitim staništima kako bismo što zornije ukazali na bogatstvo vrsta i potaknuli razmišljanje o potrebi njihovog očuvanja. Sredstva za održavanje izložbe osigurali su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Zadarska županija. Izložba se može razgledati do 25. svibnja 2019.


Kao popratni dio izložbe, uz Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj koji se obilježavaju 22. svibnja, Prirodoslovni odjel priređuje niz znanstveno - popularnih predavanja o prirodi. Predavanja se održavaju u suradnji s Javnom upravom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije „Natura Jadera", Nacionalnim parkom Paklenica i Veterinarskom ambulantom Zoo-vet Zadar.

Predavanja su na rasporedu u srijedu, 22. svibnja 2019. u 18 sati u edukativnoj dvorani Kneževe palače.

 

Voditeljica Prirodoslovnog odjela,Snježana Vujčić Karlo

Komentari