U zadarskoj tekstilnoj industriji danas radi tek 200 radnika

U zadarskoj tekstilnoj industriji danas radi tek 200 radnika

Obilježavanjem Međunarodnog dana žena slave se ekonomski, socijalni i politički uspjesi žena diljem svijeta. Taj se dan obilježava 8. ožujka, u čast tekstilnim radnicama koje su 1857. godine u New York-u organizirale protest protiv neljudskih uvjeta rada i malih nadnica.

U zadarskoj tvornici tekstila Borisu Kidriću  nekada je bilo zaposleno preko 2 000 radnika. Danas u cijeloj hrvatskoj tekstilnoj industriji radi 3 500 radnika. U Zadru tek oko 200, polovica toga u biogradskoj Tvornici Mreža i ambalaža

Tekstilna industrija je u krizi, ne samo u Hrvatskoj, to je problem i europskog tržišta. Radi toga što se u tekstilnoj industriji još dosta radi ručno. Ne mogu strojevi zamijeniti ljude, kompjuterizacija jednim dijelom može, ali drugim dijelom ne. A danas je radna snaga na Istoku dosta jeftinija nego kod nas i onda vlasnici tvornica biže prema Istoku i jeftinijom radnoj snazi, da dobiju jeftiniji nusproizvod.    

kaže  vlasnik tvornice Darko Eškinja. Dolaskom u tvornicu mreža najmlađi strojevi bili su stari 35 godina. Modernizacija je omogućila konkurentnost na tržištu

S tim dijelom priče smo napravili i rast. Prije desetak godina je bio prihod tvornice mreža 8-9 milijuna kuna, danas se on kreće 50-ak i nešto milijuna kuna.

Izvozom pokrivaju Jadran i nekoliko zemalja u okruženju, no zbog jeftine radne snage ne mogu konkurirati svjetskim tvornicama. Prosječna plaća u domaćoj tekstilnoj industriji iznosi 3 675 kuna, i iako je svjestan da su plaće niske Eškinja ističe:

Ali to vam je 700 eura. Danas je to na Istoku plaća se kreće od 100 dolara,  200 dolara maksimalno. Ja shvaćam da su plaće niske i da bi volio da radnici imaju dva puta veće plaće, ne 10 ili 20 posto, nego dvaputa veće, samo je pitanje što vi jednostavno s takvim proizvodom ne možete konkurirati na europskom tržištu ili svjetskom tržištu.

Prednost je što kineska roba do tržišta putuje dva do tri mjeseca, ali i to putovanje postaje sve kraće. Bez ozbiljnijih subvencija i pomoći države teško se stoga može očekivati  oporavak domaće tekstilne industrije smatra Darko Eškinja.

prilog Božidara Kolege

Komentari