U Zadru renomirana imena zadarske i nacionalne IT scene

U Zadru renomirana imena zadarske i nacionalne IT scene

Davor Javorovic/PIXSELL - ilustracija

Od 11. do 13. listopada održava se međunarodna My Smart City konferencija u sklopu provedbe projekta CODE. Riječ je o IT konferenciji i hackatonu koji su po prvi puta pokrenule zadarske lokalne IT snage.

U suradnji s Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADROM NOVOM, Gradom Zadrom i brojnim lokalnim partnerima. Na konferenciji nas očekuje 3 dana cjelodnevnog programa, koji će okupiti renomirana imena zadarske i nacionalne IT scene, uz brojne zanimljivosti, druženja, te teme od značaja za pozicioniranje i razvoj Zadra u pravcu razvoja novih tehnologija, digitalizacije i inovacija, odnosno svega onoga što danas čini "pametni grad".

U sklopu konferencije koja se održava u zadarskom Kazalištu lutaka od 9 sati saznat ćemo kako pametni gradovi u Europi unapređuju javne usluge u korist svojih građana te koje su industrije i tehnologije pokretači takvih promjena. U programu konferencije je i zadarski Hackaton, o tome Alenka Bopsić iz organizacije konferencije: Hackaton je maraton u programiranju, natjecanje u programiranju u određenom vremenskm roku, ovaj put će to biti 24 sata. Ekipe se natječu na zadanu temu, mogu imati do 5 članova, rješavaju određeni problem i na kraju rješenja prezentiraju pred žirije - kazala nam je Bopsić, Zadranka s dugogodišnjim iskustvom u informatičkom sektoru, uz ostalo i članica zadarske informatičke udruge - Zadar Developers Hub. 

Zadranin Lovre Valčić je moderator konferencije, IT-jevac specijaliziran za razvoj uređaja za istraživanje polarnih područja, navodi gdje se sve mogu primjeniti "pametna rješenja" : U Zadru je već temeljem prošlogodišnjeg hackatona realizirana zgodna ideja , to je bila aplikacija za nadzor i kontrolu javnog prijevoza, a druge aplikacije mogu biti kontrola gustoće prometa na kljunim čvorištima po gradu, način digitalnog parkiranja gdje su parkirna mjesta označena senzorima itd. kazao nam je Valčić. 

Komentari