Ubijao Hrvate po Škabrnji 1991.; lociran u Australiji

Ubijao Hrvate po Škabrnji 1991.; lociran u Australiji Ubijao Hrvate po Škabrnji 1991.; lociran u Australiji

Zoran Tadić (drugi u gornjem redu), izvor: Facebook

Tada 32-godišnji Zoran Tadić je kao zapovjednik dobrovoljaca iz Srbije i BiH zapovijedao i sudjelovao u mučenju i ubijanju 30 civila i 13 branitelja Škabrnje prilikom ulaska u to selo 18. studenoga 1991. godine.

Identificirana je izravno odgovorna osoba za mučenje i ubijanje 30 civila i 13 branitelja u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine. Riječ je o danas 59-godišnjaku koji živi u Australiji, a početkom rata bio je zapovjednik voda dobrovoljaca iz Srbije i BiH. Protiv njega je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu. Škabrnjski branitelji pozdravljaju ove napore policije i odvjetništva, ali i dalje smatraju da za sve zločine u Domovinskom ratu moraju odgovarati oni koji su rat započeli. Javlja Filip Matijević:

Neslužbeno, riječ je o tada 32-godišnjem Zoranu Tadiću, zapovjedniku tzv. dobrovoljačkog voda koji je krajem 1991. u Škabrnji postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija prema civilima i ratnim zarobljenicima. Kao stvarni zapovjednik voda ne samo da nije pokušao spriječiti svoje podređene u činjenju zločina, već je to i sam činio, kazao je voditelj Odjela ratnih zločina PU zadarske, Ivan Gambiraža:

I tom prilikom je sudjelovao u izvlačenju iz skloništa civilnog stanovništva, pri tome mislimo na žene i djecu i osobe starije dobi, gdje su ih pritom vrijeđali i fizički zlostavljali. A nakon toga i iz neposredne blizine, pretežno hicima iz vatrenog oružja, pucali u vitalne dijelove tijela: glavu, vrat, prsa... i ubili 30 civila. Upotrebom hladnog oružja te udarcem tvrdo-tupim predmetima ubijeno je 13 branitelja.

Škabrnjski branitelji su zadovoljni ovom viješću, ali zapovjednik obrane Škabrnje, Marko Miljanić kaže kako odgovarati moraju oni na vrhu zapovjedne piramide

Zoran Tadić je bio neposredni izvršitelj. A zapovijedao je, zna se da je to Ratko Mladić sa svojim štabom 9. Kninskog korpusa.

Istog stava je i branitelj Branimir Ražov:

Nama je, naravno, drago da se ovakvi zločinci, koji su direktno sudjelovali u strašnim zločinima u Škabrnji, kažnjavaju. Međutim, nas zanimaju i oni koji su organizirali čitavi taj krvavi rat odnosno agresiju na našu domovinu. A to je vrh JNA i djelatnici kontraobavještajne službe.

Ostaje pitanje hoće li i kada Tadić biti izručen Hrvatskoj i odgovarati za zločin u Škabrnji. Dosad je zbog toga jedina iza rešetaka bila Zorana Banić.

ŠKABRNJA

Komentari