Umirovljenici protiv ZAMPA

Umirovljenici protiv ZAMPA

Davor Puklavec/PIXSELL

Matica umirovljenika Hrvatske podržala je danas inicijativu o smanjenju i redifiniranju naknade koja se plaća za zaštitu autorskih muzičkih prava (ZAMP) kao parafiskalnog nameta zbog kojeg, kako ističu, i umirovljeničke udruge imaju problema prilikom nastupa njihovih zborova ili muzičkih sastava na zajedničkim priredbama i druženjima.

Došli smo u apsurdnu situaciju po kojoj se više ništa ne smije pjevati i svirati, a da se ne traži odobrenje i ne plati ZAMP-u jer se to tumači kao kršenje zakona i neovlašteno korištenje glazbe, čime se otvara mogućnost pokretanja prekršajnog ili čak kaznenog postupka protiv "prekršitelja", kao i pokretanje sporova radi naplate dugovanja, stoji u priopćenju.
U okviru zaštite autorskih muzičkih prava naplaćuje se čak i izvođenje narodne glazbe za koju se, naglašavaju, ne može kazati da je autorsko djelo koje treba nekome platiti za njegovo korištenje.
Matica umirovljenika nije protiv zaštite autorskih prava, posebno kada se koriste u komercijalne svrhe, ali se zalaže da se to zakonski preciznije definira, te da se umirovljeničke udruge oslobode plaćanja ZAMPA po istim kriterijima po kojima su oslobođeni i neki drugi, stoji u priopćenju.

Komentari