Umjetna inteligencija i kraljica Mediterana

Umjetna inteligencija i kraljica Mediterana

Umjetna inteligencija i uzgoj maslina za prosječnog čovjeka nema nikakvu poveznicu. Srećom, ne misli tako peteročlana istraživačka skupina s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Oni stvaraju aplikaciju koja bi maslinarima trebala uvelike olakšati brigu o maslini, ali i povećati kvalitetu uroda. 

Ideja je futuristička, a opet - posve jednostavna. Stvoriti aplikaciju koja će maslinaru dojavljivati prijeti li njegovoj maslini bolest i to u trenutku kada se nametnik još može spriječiti. A dodatno, ovaj digitalni segment poljoprivrede bi u budućnosti maslini davao vode točno onoliko koliko joj treba da bi došla do idealnih uvjeta za bogat urod. Riječ je o jedinstvenom projektu u svijetu, kaže koordinator znanstvenog tima pametne poljoprivredne mreže doc. dr. sc. Tomislav Kos. 

Ideja se rodila još 2016., a od prošloga lipnja u suradnji s tvrtkom Elektrokovina plus koja se brine za IT dio priče krenuo je projekt koji bi za tri do četiri godine trebao kao proizvod dobiti spomenutu aplikaciju. Ona bi bila primjenjiva na početku za maslinu, ali prostor primjene će biti golem pa će se moći primijeniti, primjerice, i na vinovu lozu, a interes za ovom inovacijom je velik. 

Dva su maslinika na zadarskom području odabrana da budu pioniri ove modernizacije, da postanu prvi pametni maslinici na svijetu. Onaj dr. Ivice Vlatkovića u Novigradu i onaj bračnog para Nives i Gorana Morovića u Žmanu na Dugom otoku. 

Kraljica Mediterana - maslina, postat će tako, zahvaljujući domaćoj pameti, uskoro i predvodnica spajanja prirode s modernom tehnologijom.

prilog Filipa Matijevića

Komentari