Uredite pročelja novih kuća i zgrada!

Uredite pročelja novih kuća i zgrada!

Marijan Susenj/PIXSELL, ilustracija

Građevinski sektor s prvim danom Nove godine suočen je s mnogim novim pravilima. Jedno od njih je obveza uređenja fasade za nove obiteljske kuće i zgrade. One stare, davno izgrađene, mogu i dalje ostati zapuštene.

Zakoni vezani za graditeljstvo već su bili pokazali kako su jednima majka, drugima maćeha. Podsjetit ćemo na legalizaciju u kojoj su bespravni graditelji prošli lišo, u odnosu na one koji su gradili po zakonu. Sada Zakon o gradnji obvezuje vlasnike novih objekata da urede fasade. Za obiteljske kuće rok je 5 godina, za stambene zgrade 10. U protivnom - kazna - tri tisuće kuna za svaki mjesec prekoračenja. 

Svjedoci smo da po svim našim gradoima postoje obiteljske kuće ostaju nedovršene iako se u njima živi. Prema tome ova će odredba doprinijeti boljem izgledu naših gradova. U jednom trenutku se mora podvući crta. Možda će ova zakonska odredba potaknuti i one koji godinama imaju neuređene fasade, a u susjedstvu sređene kuće s okućnicama da i sami naprave isto,

slaže se predsjednik zadarskog Društva arhitekata Darko Franceschi. 

Kritičari ove odredbe naglašavaju kako se mogao iznaći bolji model u smislu financijskih poticaja ili povoljnoga kreditiranja. Skeptični pitaju kako će se zakon provoditi jer je naplata kazni za neuređena pročelja u nadležnosti komunalnog redarstva. U zadarskoj Gradskoj upravi nisu dobili nikakav službeni dopis vezan za takve obveze, no recimo da i oni imaju pet godina vremena kako bi se bolje ekipirali i organizirali za nove poslove.

Komentari

Investicije