Urod masline od odličnog, preko prosječnog do vrlo lošeg

Urod masline od odličnog, preko prosječnog do vrlo lošeg

Dusko Jaramaz/PIXSELL - ilustracija

Iznad očekivanja u Ravnim Kotarima, vrlo loše ili ispod prosjeka na otocima i u zapadnom dijelu Zadarske županije - to je najkraći opis ovogodišnjega uroda maslina na zadarskom području. Kiša je poremetila berbu pa je ovih dana i nešto manje posla u uljarama.

Razlozi poznati - nepovoljni vremenski uvjeti, kiša i nezapamćena bura ovoga ljeta, potom posolica i u konačnici ekonomski najopasniji štetnik masline - maslinova muha. Kad se sve zbroji i oduzme i nije tako loše - kaže nam Darko Dujela, vlasnik jedne od zadarskih uljara:

Na žalost oblica je ponovo podbacila, ta naša vodeća sorta, pogotovo na zapadnom dijelu županije i na otocima, međutim ta ista oblica je predobro rodila u istočnom dijelu Zadarske županije, znači okolica Benkovca, pa skroz dolje do Skradina... Fenomenalni urodi.

Potvrđuje to i Željko Vrsaljko iz uljare Nadin:

U zaleđu je urod jako dobar, ljudi su zadovoljni. Što se tiče kvalitete tu je šareno. Bilo je jakog napada maslinove muhe, oni koji su se uspjeli obraniti od toga imaju jako kvalitetna ulja, a ima i pojedinaca koji imaju problema s tim.

No znatno manje nego na otočniom dijelu županije. Šime Filipi iz uljare u Salima na Dugom otoku:

Pa prvi rezultati nisu baš bajni. Sezona je relativno loša. U odnosu na prošlu godinu bit će dobro ako budemo 50 posto od prošle godine, upola manje znači. Radimo nekih 40 posto kapaciteta.

Za utjehu randmani ulja više su nego zadovoljavajući:

Onaj tko je dobio 11-12 reći će ma što on priča za one od 19, ali stvarno ih ima. Ima ih od nekih 11-12 do 20 posto - kaže Vrsaljko.

A randmani su tu negdje, vrtimo se oko 14, 15, 16 posto - doznajemo od Dujele.

Trenutačno su randmani oko nekih 15 posto - zaključuje Filipi.

O kakvoći ulja ocjenu tek trebaju dati analize.

 

 

Komentari