Usporio rast nezaposlenosti

Usporio rast nezaposlenosti

Iako je nezaposlenost u veljači u odnosu na siječanu porasta za 0,5 posto, došlo je do zastoja rasta tog negativnog trenda, što se povezuje s aktivnostima na sezonskom zapošljavanju. No, na godišnjem nivou 6, 5 % je više nezaposlenih u Zadarskoj županiji.

Krajem prošlog mjeseca na zadarskom Zavodu za zapošljavanje bilo je prijavljeno 12 877 nezaposlenih osoba. U odnosu na veljaču 2012. godine broj nezaposlenih u Zadarskoj županiji veći je za 6 i pol posto, no u odnosu na ovogodišnji siječanj nezaposlenost je porasla za tek pola posto

Usporavanje rasta nezaposlenosti govori nam da su pripreme za novu sezonu već počele o čemu govori i podatak o slobodnim radnim mjestima. Već su u siječnju poslodavci oglasili 593 slobodna radna mjesta, više nego dvostruko od oglašenih radnih mjesta u siječnju 2012. godine, dok je u veljači oglašeno 910 slobodnih radnih mjesta- 6 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Najviše radnih mjesta oglašeno je u djelatnosti pružanja smještaja te pružanja pripreme i usluživanja hrane. U veljači su na zadarskom Zavodu za zapošljavanje prijavljene 973 nove nezaposlene osobe od kojih je polovica na Zavod stigla iz radnog odnosa, zbog otkaza ili zbog isteka ugovora o radu na određeno vrijeme.

Istodobno sa Zavoda je otišlo 905 osoba, 472 zbog zasnivanja radnog odnosa, dok je 366 osoba brisano, najviše zbog odjave s evidencije i nejavljanja.

Na prvom mjestu po nezaposlenosti u Zadarskoj županiji je Zadar sa 5 472 nezaposlene osobe, slijedi potom Benkovac sa 722-ije nezaposlene osobe te Obrovac sa 542-je. U Biogradu je prijavljeno 348 nezaposlenih osoba, a u Ninu i Pagu po 209.

Inače, ožujak bi trebao napokon donijeti smanjenje nezaposlenosti na popisu zadarskog Zavoda za zapošljavanje. Naime, u posljednje 3 godine zahvaljujući sezonskom zapošljavanju, upravo je u ožujku u Zadarskoj županiji počinjao pad nezaposlenosti, a trajao je do kraja turističke sezone, odnosno do rujna.

Komentari