Večeras u HNK Zadar plesna predstava Bella Ciao

Večeras u HNK Zadar plesna predstava Bella Ciao

U HNK Zadar danas gostuje jedna od rijetkih inkluzivnih plesnih skupina na hrvatskoj sceni, nagrađivani IMRC. Od 11 do 13 sati održat će se Inkluzivna plesna radionica u suradnji sa Zadarski plesnim ansamblom u maloj dvorani HNK Zadar.

 

Pozivamo sve koji žele plesati, bez obzira na dob, plesačko iskustvo, ograničenje u pokretu ili fizičku spremnost, a koji žele dijeliti svoju maštu, istražiti i proširiti svoj pokret kroz ples, da nam se pridruže!“ – poručuju iz IMRC-a.
U 20 sati pogledajte plesnu predstavu BELLA CIAO  autorice Silvie Marchig u produkciji HIPP / IMRC

Autorica: Silvia Marchig

Su-autori i izvođači: Josipa Lukinović, Helvecia Tomić, Irma Unušić, Leon Goličnik, Marijan Pajvot, Nikola Orešković, Ognjen Vučinić
Glazba: Hrvoje Klemenčić
Foto, dizajn promo materijala, tehnička podrška: Jason Mulhausen
Foto: Marko Gutić Mižimakov

Umjetničko vodstvo: Iva Nerina Sibila
Pjesma Bella Ciao u izvedbi je Giovanne Daffini
Produkcija: HIPP / IMRC 2018.
Ostvareno u rezidenciji i uz podršku Plesnog centra TALA.
IMRC djeluje u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom.
Premijera: 17. svibnja 2018. / Pogon Jedinstvo / Zagreb
Financijska potpora gostovanju: Ministarstvo kulture RH
inkluzivni.imrc.kolektiv@gmail.com

Plesna predstava Bella Ciao rođena je iz istraživanja raznih oblika izvedbenog zajedništva i podrške.
Bella Ciao, talijanska revolucionarna pjesma, stoji u naslovu kao simbol borbe, i otpora bilo kojim opresivnim ideologijama nad slobodom tijela: opresije “ispravnih” nad onima koji se u taj kanon ne uklapaju, “jakih” nad slabijima, “savršenih” nad krhkima. Tijela koja istražuju svoje različitosti i igraju se njima, iskreno i bez zadrške, bile su u centru našeg umjetničkog interesa. Unutar grupe sedmero plesača/izvođača, tražili smo mjesta na kojima se možemo otvoriti prema granicama svojih nesavršenosti, krhkosti i ranjivosti, kako bismo kroz njih proizveli izvedbenu snagu. Izvedba tako postaje mjesto intenzivne medijacije emocija, a izvođači nosioci ideje slobodnog pojedinca posvećenog zajedništvu. Glavno tkanje izvedbe zajednički je osjećaj za prostor i vrijeme, u suigri plesača/izvođača i muzičara, i na koncu, publike. Inspirirajući se i motivirajući međusobno, ono najuzbudljivije i najvrijednije događa se uvijek u prostoru među nama. Bella Ciao predstava je koja odnose među ljudima pretvara u prostor slobode.

IMRC plesni kolektiv (Inclusive Movement Research Collective - IMRC) profesionalni je edukacijski i izvedbeni plesni projekt, specifičan po tome što uključuje plesače sa i bez tjelesnog invaliditeta. Djeluje od 2012. godine, a osnovan je u suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples i Zagrebačkim plesnim centrom.

Svojim kratkim i cjelovečernjim predstavama gostujemo po brojnim plesnim i kazališnim festivalima (Dioniz festival Osijek, Tjedan suvremenog plesa, Improspekcije, Bjelovarski odjeci kazališta, Plesna mreža Hrvatske – HNK Osijek, Showcase Hrvatskog centra ITI,  Inkluzivne scene – Rijeka, Antisezona 19, MSU Zagreb, Pula – PUF, EU projekt Unlimited Access – Onasis centar Atena, Night of Inclusion – Dubrovnik, Media Diversty – Skopje, EU projekt LLB - Uferstudios Berlin). Osim predstavama, čestim prisustvom u medijima te kontinuitetom edukacijskog programa ostvarujemo značajan utjecaj na hrvatsku kulturnu i društvenu scenu, pomičući granice umjetničkog izričaja i promovirajući principe inkluzije. Kritika nas naziva „najsugestivnijim ansamblom na domaćoj sceni“, a nagradama  (Nagrada hrvatskog glumišta Slađanu Livnjaku 2016, Nagrada Pulskog festivala predstavi Lemia 2019) te suradnjom s Odsjekom za ples Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu potvrđujemo najvišu razinu naših programa. 

U kolektivu je kroz razne projekte okupljeno 14 plesača i umjetnika sa i bez invaliditeta, umjetnička voditeljica je plesna umjetnica Iva Nerina Sibila, a produkcijsko-edukacijski tim čine Helvecia Tomić i Anamarija Jandrašek.

Komentari