Veći prihodi i porast zaposlenih u Zadarskoj županiji

Veći prihodi i porast zaposlenih u Zadarskoj županiji

foto: B. Kolega

Zadarsko gospodarstvo ostvarilo je prošle godine dobre rezultate kazao je na proširenoj sjednici HGK Zadarske županije njezin predsjednik Dario Jurin. Ostvareni su veći prihodi i porast zaposlenih, a pohvalio se i najvećim porastom broja novoosnovanih tvrtki u Hrvatskoj.

Istina, kazao je, dobit je 25 posto niža nego prethodne godine no i dalje je visoka te rezultatima poslovanja možemo biti zadovoljni. Predsjednik zadarske komore upozorio je ipak na još neke pokazatelje na koje pozornost moraju obratiti i poduzetnici i vlast.  

Dok je gospodarska kriza tresla zadarsko gospodarstvo izuzetak je bio zadarski turizam koji je unatoč krizi bilježio stalan rast, i posljednjih se godina pretvorio u vodeću gospodarsku silu Zadarske županije.  Promjene na globalnom tržištu učinile su međutim svoje.

Sad se već ove godine počelo nešto događati. Svi smo svjedoci laganog pada i osvajanja, prodora nekih novih tržišta. Tako da već i ove brojke lagano govore da je prvih 5 mjeseci broj  noćenja nešto malo manji za 1 posto nego što je bio prošle godine. Mi se nadamo da će ovaj preostali dio sezone to nadoknaditi da ćemo ponovno ostvariti rast, vjerojatno ne kao protekle godine, ali da ćemo ga ostvariti.

Izjavio je Dario Jurin. Drugi značajan problem su demografske promjene. Naime Zadarska županija dosada je zahvaljujući migracijama iz drugih županija bilježila porast stanovništva

Vidimo da se na žalost zadnjih 3-4 godine lagano počeo urušavati, kao i na razini države, još uvijek smo bolji, ali bojim se da bi brzo mogli doći u iste probleme, a tu gdje smo pali u odnosu na protekle godine je natalitet.

Stoga se pronatalitetna politika treba sustavno rješavati na razini cijele županije, poručio je  Jurin. Sve veći problem predstavlja i nedostatak radne snage i to ne samo u turizmu i građevinarstvu nego i u ostalim djelatnostima.

Možemo reći da smo svi to zajedno kasno prepoznali, ali država će, takve su barem najave početkom godine krenuti s novim paketom poreznih mjera, vjerojatno će namjera biti i da se i smanji PDV, a istodobno da se rastereti ovaj dio poreza na plaću, a ono što je moja sugestija je molba vama da vi napravite ono što možete , koliko možete u okviru vaših neto plaća.

Samo jedno i drugo zajedno može dati rezultate, zaključio je predsjednik zadarske gospodarske komore  Dario Jurin.

prilog Božidara Kolege

Komentari