Velik pad broja plovila u tranzitu u zadarskim marinama

Velik pad broja plovila u tranzitu u zadarskim marinama

Prošle je godine u nautičkim lukama zabilježen blagi pad broja plovila u tranzitu, objavio je Državni zavod za statistiku. U odnosu na 2017. godinu broj plovila u tranzitu manji je za 3,8 posto. Pad su zabilježile sve primorske županije osim Šibensko-kninske.

Na žalost, nautičke luke u Zadarskoj županiji zabilježile su najveći pad od čak 13,4 posto. 

Jedan od razloga pada broja plovila je svakako visoka boravišna pristojba koja je za nautičare prošle godine otišla u nebo, smatra predsjednik Udruženja marina Hrvatske gospodarske komore Sean Lisjak.

Dodaje kako ipak ne trebamo biti zabrinuti za ovu godinu, no svakako dobro trebamo promišljati kada se donose odluke koje dodatno mogu opteretiti nautičare.

Ne trebamo biti zabrinuti, ali trebamo vrlo pažljivo i sofisticirano pristupati svim odlukama koje se tiču nekakvih povećanja cijena nameta nečega što se ne može kvantificirati u usluzi. Mi smo više puta pokušavali osporiti onu odluku i uredbu Vlade o boravišnoj pristojbi. Našli smo nekakvo kompromisno rješenje da je ona za ovu godinu smanjena, ali to se svede znate kao ono na popuste u trgovinama, prije samog sezonskog sniženja se cijene dignu 200-300 posto, a onda vam netko izađe sa 70 posto sniženja i marketinški mislite da je to prihvatljivo. Ovi ljudi itekako to prate i biraju svaki euro, i svaku kunu koju će potrošiti u svojoj plovidbi, tako da mi koji smo u struci da sa njima jako pažljivo treba komunicirati i pokušati ublažiti bilo kakav udar nekih dodatnih nameta.  - kazao nam je Lisjak. 

S druge strane pozitivno je što manji broj plovila nije smanjio zaradu, koja je u 2018. u odnosu na 2017. veća za 2,7 posto. Luke nautičkog turizma prošle su godine ukupno zaradile 857 milijuna kuna, na području naše županije 176 milijuna kuna.

Ovo će sigurno biti i teme sjednice Vijeća Udruženja marina koja će se ovog tjedna održati u sukošanskoj D-marini. 

 

 

Sean Lisjak, izjava

Komentari