"Velike bijele psine" žive više od 70 godina

"Velike bijele psine" žive više od 70  godina

Veliki bijeli morski psi žive 70 godina ili više, odnosno triput duže nego se dosad smatralo, otkriva američka studija.objavljena ovaj tjedan. Zahvaljujući datiranju ugljikom-14, autori rada analizirali su kralješke četiri mužjaka i četiri ženke sa sjeverozapada Atlantika. Do sada se smatralo da velike bijele psine žive oko 23 godine.

Najveći mužjak imao je 73 godine a ženka 40, ističu istraživači s Woods Holle Oceanographic Institution na poluotoku Cape Cod u Massachusettsu.

"Naši rezultati govore o znatno duljem životu i maksimalnoj dobi bijelih morskih pasa u odnosu na prethodne studije", ističe Li Ling Hamady, glavna autorica studije objavljene u časopisu PLOS ONE.

Prethodne studije zasnivale su se na koncentričnim otiscima na kostima morskih pasa, sličnim onima na deblima stabala, u procjeni njihove dobi - pretpostavljalo se da jedan otisak odgovara jednoj godini. Temeljeći se na toj metodi najstarije bijele psine ikada otkrivene bile su jedan primjerak od 22 godine na jugozapadu Tihog
oceana i jedan od 23 godine na zapadu Indijskog oceana.

U novoj studiji znanstvenici su nastojali na kostima morskih pasa pronaći tragove nuklearnih pokusa koji su se provodili pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, kako bi ih datirali. Proučavane kosti potjecale su od morskih pasa uhvaćenih na sjeverozapadu Atlantskog oceana između 1967. i 2010. godine.

Veliki bijeli morski psi smatraju se ugroženom vrstom. Bolje poznavanje njihova razvoja i njihove dugovječnosti može pomoći poboljšanju njihova očuvanja, ističu istraživači.

Komentari