Veliko srce zadarskih ugostitelja. I dalje ostaju u Glini

Veliko srce zadarskih ugostitelja. I dalje ostaju u Glini

Od prvoga dana kada je razoran potres pogodio područje Petrinje, Gline i okolnih mjesta čitava Hrvatska je željela pomoći. Skupljala se humanitarna pomoć, razne službe krenule su na razorena područja, a uključili su se i navijači, te zadarski ugostitelji koji su kuhali i još kuhaju za sve potrebite.

I dok ste slušali, gledali i čitali o žrtvama potresa na Banovini, kojima su dobri ljudi omogućili smještaj na zadarskom području, zadarski ugostitelji otišli su na područja teško pogođena potresom. Već prvoga dana Nove godine vlasnik "Četiri kantuna" Vinko Smokrović okupio je svoje radnike i partnere, te s namirnicama za dva dana krenuo put Gline. I danas je ondje, gdje još nekoliko dana nastavljaju kuhati za unesrećene građane, volontere i druge koji pomažu na tom prostoru. 

Prije 12 dana najprije su u suradnji s Nacionalnom udrugom ugostitelja podigli šator, a prve obroke poslužili su 2. siječnja oko 13 sati. Rekao nam je koga su u početku hranili. U početku su u pravilu bili volonteri, vojska, policija, aktivisti Crvenoga križa i pripadnici Civilne zaštite. A nakon nekoliko dana hrana se počela dostavljati po kućama u okolnim selima, kaže Smokrović. Oko osamdeset posto namirnica osiguravali su preko Nacionalne udruge ugostitelja. Kasnije smo dobivali i od Crvenoga križa, a kad su se oslobodile državne rezerve stigao je i taj dio. No jedan veliki dio smo kupili sami prije polaska u Glinu, dodaje zadarski ugostitelj.

Kako se ovih dana u javnosti povela rasprava o suradnji ugostitelja i drugih službi, Smokrović kaže kako su njihova iskustva pozitivna. Tu u Glini je jako dobro, suradnja je bila dobra i s Crvenim križem i s gradskom upravom, konkretno dogradonačelnikom, s privrednicima, primjerice drvnim centrom "Sheriff". Svi su nam dali i pružili ono što su mogli i imali, zakljujučuje Smokrović. Dodaje kako ondje ostaju još nekoliko dana kuhati i posluživati obroke, dok taj posao od njih ne preuzme tvrtka "Pleter".

U Glini su bili i djelatnici još jednog zadarskoga restorana - "Bruschetta". Kako nam je rekao vlasnik Božidar Vedrić ondje su došli u srijedu i ostali do ponedjeljka. Kako koji dan, kuhali smo u prosjeku dvije tisuće obroka dnevno, a nekada i do tri, kaže Vedrić i dodaje da su među "kuharima" bili i kolege iz ostalih krajeva, od Dalmacije do Istre. 

 

Vinko Smokrović

Božidar Vedrić

Komentari