VIDEO: Nešto je trulo u ljubavi

VIDEO: Nešto je trulo u ljubavi

Othello, kakav do sada nije viđen, izveden je u Zadru u produkciji Teatra Verdi na kazališnoj reviji Nosi se. Shakespearovu tragediju - adaptirao je dramaturg i redatelj Zlatko Paković .

Predstava će se izvesti i u Dubrovniku, Šibeniku i Kaštel Lukšiću čime potvrđuje svoju relevantnost u području suvremenog kritičkog kazališta.  

Ovo nije tragedija o ljubomori kako smo učili. Ovo je, kaže redatelj, tragedija o ljubavi.

Nešto je trulo u ljubavi kakvu smo navikli da volimo i o tome je zapravo ovaj Othello. On govori da ako je ljubav ta koja iz sebe može proroditi ljubomoru da onda zaista nešto nije u redu s njom, s takvom vrstom ljubavi. - kaže redatelj Zlatko Paković.

Ovaj 'Othello' ne prepričava priču već u vidu počnog teatra secira radnju, pokušava otkriti razloge postupaka likova i karaktera na sceni.

Shakespearov Othello, smatra redatelj, danas je aktualniji nego ikad. Maur, crnac u službi velike Venecije potiče na promišljanje ključnog problema Europe i njezine politike prema afričkim i bliskoistočnim imigrantima, odnosima kršćanstva i islama. Krajnje je vrijeme, kaže Paković da progovorimo o onome što inače ostaje prikriveno sentimentalnim razlozima Othellove ljubomore.

Komentari