VIDEO: Treba li mijenjati zadarski turizam?

VIDEO: Treba li mijenjati zadarski turizam?

Rekordna je godina za zadarski turizam. Broj stanovnika na vrhuncu sezone u Zadru se poveća za više od 20 posto. No mnogo je više šetača nego konzumenata pa se turistički djelatnici slažu kako nešto treba mijenjati.

Uz one koji su ga davno otkrili, Zadar pohodi sve veći broj novih znatiželjnika. Ranije nego ikad ostvario je milijuntno noćenje, ranije nego ikad doći će i do milijun i pol. Zadovoljni svi. Od iznajmljivača do ugostitelja.

Što se tiče ovih financijskih pokazatelja, naravno da je ovo poželjna situacija jer, kao što znate, turizam ima multiplikativan efekt na sve ostale sektore gospodarstva. - kaže Denis Ikić, direktor Županijske gospodarske komore Zadar.

Ipak, svi se slažu - dosegnuo se limit. Iz maksimuma iskoristivosti ležaja može se zaključiti da bi se nešto trebalo promijeniti. Masovnost nije svrha sama sebi.

Moramo poraditi na tome da Poluotok mora imati više kvalitetnijih dućana jer bogati ljudi nemaju što kupiti. Da se poveća kvaliteta restorana i autohtone konobe i poslovni prostori koji nam zjape prazni da se to nudi. - smatra Stipe Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore.

U tom smislu turističke zajednice Grada i Županije u suradnji s glavnim uredom HTZ-a pripremaju projekt koji bi trebao donijeti zaokret.

Širok marketinški opsežni projekt. Iz cijele ove mase gostiju nekako se orijentirat na gosta koji nama više odgovara, dakle gosta koji će manje šetati, a više potrošiti, čak i duže ostajati jer je trend zadnjih godina bio dva do tri dana. - objašnjava Ante Galić iz Turističke zajednice Grada Zadra.

U relalizaciju novih ideja koje prije svega znače sofisticiraniji pristup marketingu krenut će se već ove jeseni.

Komentari