Viranima preskupe komunalije

Viranima preskupe komunalije

Mještani Vira za to okrivljuju općinsku vlast koja bi, po njima, za izgradnju infrastrukture trebala tražiti sredstva iz drugih izvora, primjerice iz EU fondova.

Oporba tvrdi kako Vir ima najskuplju komunalnu naknadu ne samo u Zadarskoj županiji, nego na Jadranu. Mještani su se danas tužili i na ostale, kažu previsoke cijene komunalnih nameta.

Dr. Marko Vučetić smatra kako bi općinski čelnici trebali više uvažavati mišljenje Virana i vikendaša, koji također plaćaju skupe komunalije i u mjesecima kada ne borave u svojim kućama. Oporba traži da komunalna naknada u postupku legalizacije pojeftini, te iznosi 1 kn/m3.

 "Imamo najskuplju komunalnu naknadu za legalizaciju. U svim ostalim općinama i gradovima, pa i Zadru, komunalni doprinos iznosi 10, 12, 20-ak kuna", kazao nam je jedan mještanin, nezadovoljan i zbog toga što je četiri općinske tvrtke je zaposleno 200-tinjak ljudi.

 Gospođa koja na Viru ima vikendicu kaže kako je nepošteno da se odvoz smeća plaća prema površini objekta, a ne količini proizvedenoga smeća. "Razočarana sam kako troše proračunske novce. Naše novce", dodala je.

"Stalno govore kako će izgrađena vodovodna mreža, a mi nemamo vodu. Nemamo ni kanalizaciju. Neka odrade ono što su obećali", kazala je druga vikendašica, koja se također danas našla među 50-ak nezadovoljnih građana.

Prozvanoga načelnika Kristijana Kapovića ne zabrinjavaju ove optužbe - "Čuo sam da je pred općinom danas bilo 50 ljudi, a na Viru ih danas boravi 50. 000. Meni je to dovoljan pokazatelj"

Kapović podsjeća kako su upravo dr. Vučetić i oporba predložili  cijenu komunalnog doprinosa u iznosu od 40 , odnosno 30 kuna po metru četvornom, za jednokratne uplate.

"Udovoljili smo njihovom prijedlogu", komentirao je za Radio Zadar virski načelnik Kristijan Kapović - "Cijenu odvoza smeća nismo mijenjali 3 godine".

 

Iz Općine Vir stiglo je i priopćenje koje prenosimo:

 

 

S obzirom na činjenicu da vijećnici Udruge Vir bez podjela, predvođeni dr.sc. Markom Vučetićem, te nezavisni vijećnik Mladen Šimundić dezinformiraju javnost na temu komunalnog doprinosa držimo potrebnim informirati javnost o navedenoj temi.

 

Do polovine 2012.g. komunalni doprinos na području Općine Vir temeljem Odluke Općinskog vijeća bio je raspoređen na tri zone, gdje su ovisno o položaju iznosi komunalnog doprinosa bili 70, 100 i  138 kn. Gospoda predvođena Markom Vučetićem i Mladenom Šimundićem imali su prezentacije svojih predizbornih programa, početkom srpnja 2012.g., u kojima su predlagali smanjenje komunalnog doprinosa i to, koalicija Vir bez podjela da se komunalni doprinos smanji na 40 kn, a nezavisni kandidat Šimundić predlagao je 30 kn. To se vidi i iz njihovog promidžbenog materijala, dostupnog i na internetu.

 

S obzirom na trend smanjivanja komunalnog doprinosa u procesu legalizacije u ostalim područjima Hrvatske, Općinsko vijeće, na 25. sjednici, održanoj dana 22/10/2012, donosi odluku o smanjenju komunalnog doprinosa na 30 kn kod jednokratnog plaćanja, tj. 40 kn u slučaju obročnog plaćanja. To je minimalni komunalni doprinos koji bi trebao Općini omogućiti povlačenje sredstava iz Europskih fondova, a s obzirom na to da se u tom procesu prethodno zahtjeva  financiranje projekata iz vlastitih sredstava, a potom se na osnovu uloženih sredstava mogu dobiti sredstva EU fondova.

 

Upravo smanjenjem komunalnog doprinosa Općina je udovoljila traženju tadašnjih kandidata za Općinsko vijeće, a danas oporbenih vijećnika.

 

Sada su oporbeni vijećnici koalicije Vir bez podjela i nezavisni vijećnik Šimundić (5 oporbenih vijećnika) Općini dostavili zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice, na temu komunalni doprinos tj. njegovo smanjenje na 1kn/m³. S obzirom na ranije njihove prijedloge iznosa komunalnog doprinosa i sadašnje traženje smanjenja istog može se iščitati ozbiljnost njihovih stajališta.

 

Držimo da bi navedena cijena ugrozila planirani budući komunalni razvitak i provođenje brojnih komunalnih projekata, a osobito ako uzmemo u obzir planirano povlačenje sredstava iz fondova EU.

 

Držimo neprimjerenim ovakvo manipuliranjem javnosti te smatramo da bi javnost trebala biti upoznata sa svim gore navedenim činjenicama.

 

 

Kristijan Kapović

                                                                                                          Načelnik Općine Vir

 

 

Komentari