Vrijeme je za najslađi plod - smokve

Vrijeme je za najslađi plod - smokve Vrijeme je za najslađi plod - smokve

Maslina, vinova loza i smokva - tri su dalmatinska simbola. Rekao bi sugovornik iz naše sljedeće priče: tri gracije. Vodimo vas u šetnju smokvikom prepunim slatkih plodova i vrijednih berača.

Njezino lišće bilo je prva odjeća, još u rajskom vrtu su se sladili njezinim plodovima. Smokva. Stara voćka za koju upućeni kažu da pomlađuje i briše bore. Najbolje i najljepše smokve možete kušati baš sada. Vrijeme je berbe i u ovom smokviku u Tinju, u zadarskome zaleđu, smokve su bogato ukrasile stabla. 

Ovo je naša sorta zovemo je bjelica ili Dalmatinka, ima još sušioku ili zamorčicu i petrovka. Sad su sve tri u isto vrijeme došle za berbu, da li jestivo svježe ili za sušenje - kaže Rade Bobanović, vlasnik smokvika.

Petrovka se bere i u lipnju, ali kolovoz je mjesec u kojem većina sorti smokve dozrijeva. Vrlo je tražena voćka i zahtjeve tržišta teško je zadovoljiti. Ne postoje strojevi jer obavezno je branje s peteljkom. Tako smokva dulje zadržava svježinu i nije izložena kukcima. S druge strane uzgoj je vrlo jednostavan.

Smokva uspjeva na više adresa bez obzira na visinsko, dalmatinsko zaleđe ili obalu i u unutrašnjosti vi imate smokvu i u Lici, Salvoniji, samo jel ukusna ona traži sunce i što je dublja zemlja manje je ukusna. - objašnjava Bobanović.

One su zanimljive, ne zahtjevaju puno osim u onim procesima početne sadnje 3-4 godine vode, kasnije. Zaštita 3-4 mj. Nakon rezidbe i ništa drugo ne trebate, a ta zaštita podrazumijeva malo bakra i ispod stabla sumpora, sumpor evaporira i tjera neke insekte koji bi željeli uživati u smokvi.smokva-2.jpg

A posebno privlači turiste koji je zaista obožavaju. Ona je jedan od simbola Dalmacije jer ovdje izvrsno rađa okupana suncem. Na njemu dozrijeva, a na njemu se i najbolje suši. Ubrane s peteljkom i bez oštećenja smokve su spremne za nekoliko faza sušenja. Prvo sumporiranje koje, upozorava nas Bobanović, nikako ne šteti, samo štiti smokvu u fazama koje slijede.

Slaganje na inoks ili rostfraj table gdje se smova suši 3-5 dana, morate je okrenit 2x dnevno, vašno da bude dobro osušena da može ići u proces kuvanja. Možete oprat u moru, ali morate prokuhat u kupućoj vodi 30 sekundi mora ova smokva proć proces tad ide u plahte i tad ste dobili dobru smokvu sterilnu od ostalih insekata.

Sačuvati njezine okuse i mirise možete i spravljanjem ukusnih marmelada, kompota, sokova.. pa u njoj uživati i u onim razdobljima godine kada su nam smokve samo dio sjećanja na ljeto.

 

 

Komentari