Vrući afrički ritmovi za kraj Festivala

Vrući afrički ritmovi za kraj Festivala

Ta kraj trodnevnog festivala ZADAR JAZZ& BLUES večeras s početkom u 21:30 sati u čarobnom prostoru Muzeja antičkog stakla ne propustite pravu glazbenu atrakciju, koncert afričkog puhačkog orkestra Gangbé Brass Band iz Benina.

Gangbé Brass Band smatra se jednim od najznačajnijih afričkih puhačkih orkestara. Nakon više od 20 godina postojanja, skupina je zahvaljujući svojoj kvaliteti i originalnosti postala svjetski poznata, a nedavno je primila i dvije prestižne nagrade: za “najboljega afričkog izvođača moderne glazbe tradicionalnog nadahnuća” na All African Music Awards u Nigeriji u studenome 2015. te nagradu žirija i publike na Danima glazbe u Kartagi u Tunisu u travnju 2016.

Neobična kombinacija instrumenata – truba, trombon i tuba zajedno sa zapadnoafričkim udaraljkama i vokalima – proizlazi iz zapadnoafričkoga kolonijalnog nasljeđa. Cilj im je kroz moderan jazz izričaj promovirati izvornu glazbu Benina. Uspjevši u toj namjeri, glazbenu su tradiciju zaogrnuli zapadnjačkim tonovima, povezujući tako prošlost i budućnost.

Uživajte u jedinstvenoj večeri i zaplešite uz vruće afričke ritmove!

Komentari