Vukovar i Škabrnja - sinonimi stradanja ali i slobode

Vukovar i Škabrnja - sinonimi stradanja ali i slobode

Tužna ali dostojanstvena povorka obišla je Škabrnju gdje je polaganjem cvijeća, svetom misom te paljenjem svijeća odala počast za 43 žrtve masakra od toga 15 branitelja, koji su pobunjeni Srbi te JNA počinili nad civilima i zatočenim braniteljima prije 28 godina na današnji dan.

 

 Tog kobnog jutra  mještane je probudio stravični topnički napad, prisjeća jedan od preživjelih Škabrnjana Marijan Jurić:

" Žene djeca starci, svi su bili po kućama. Paljba je trajala cijeli dan, i onda je bilo spašavaj živu glavu, izvlači iz skloništa i bježi".

Ipak, ubojstva koja su uslijedila po ulasku u selo... :

" Bila su iz neposredne blizine, jednu ženu su pregazili tenkom, masakrirali su i civile i branitelje...jezivo je o tome  pričati a kamoli doživjeti".

Posebni izaslanik predsjednice i premijera, ministar Damir Krstičević osudio je zločin a još ga više brine što nitko ne odgovara po zapovjednoj odgovornosti:

" Nažalost s tim dijelom nismo zadovoljni i mislimo da će pravda doći kad tad i kako će oni koji su odgovorni za zločin i odgovarati."

Zadarski nadbiskup Mons. Želimir Puljić usporedio je grad Vukovar i mjesto Škabrnju kao sinonime stradanja u Domovinskom ratu. Jedan na Dunavu a drugi u Ravnim kotarima, nije ih se uspjelo zauvijek ušutkati:

" Jedan je na sjeveru, drugi je na jugu, i kad god čujem hrvatsku himnu čini mi se kao da utjelovljuje one zvukove Lijepe naše koje nije moglo uništiti ni takvo stradanje".

Škabrnja je danas mjesto sa prirodnim prirastom, škola i vrtići kažu mještani, puni su. Život se odavno punim plućima vratio za ove pitome i radišne mještane Ravnih kotara.

Komentari