WORLDSKILLS natjecanje prvi puta u Zadru

WORLDSKILLS  natjecanje prvi puta u Zadru

U Tehničkoj školi danas je počelo međužupanijsko natjecanje iz područja Strojarske tehnologije. Riječ je o presedanu natjecanja koje se održava prema novim pravilima WORLDSKILLS čime se prati europski trend. Mnogi se nadaju finalu i ožujku te odlasku na završno natjecanje u Zagreb.

Više od 400 najboljih učenika strukovnih škola natjecat će se u više od 40 disciplina koje obuhvaćaju atraktivan spektar od tradicionalnih struka poput frizerstva i pekarstva do suvremenih tehnologija te interdisciplinarnih poput robotike. Natjecatelja ima iz cijele Dalmacije. Mahom su učenici vlo dobrih i odličnih ocjena čija je ambicija upisati srodne Fakultete, Strojarski ili Računarni. Ravnatelj škole Denis Prusac pojašnjava

"Prvi puta imamo u ovom području natjecanje WORLDSKILLS koje je europski standard i ima nova pravila. Natječe se 6 škola iz Dalmacije a djeca rješavaju konkretne zadatke zbog čega je bolje nego ranije"

Potražnja za informatičkim sadržajima je velika jer je u informatici budućnost. Tako je i interes za ponudom Tehničkih škola veći bez obzira što se iz ovog dijela zemlje učenici opredjeljuju za elektroniku i strojarstvo vezano uz nautiku i brodogradnju. Prije nije bilo većeg izbora osim Zagreba a danas maturanti odlaze i u Split te Rijeku na više školovanje. Jedna od onih koja će iz Hrvatske otići put Njemačke na studij je i jedna mlada Zadranka, natjecateljica koja je upisala srednju Tehničku jer joj je otac radio sličan posao.

" Ništa..dalje u Nemačku, tamo mi roditelji žive pa ćemo vidjeti kako bude. Ciljam na elektroteniku i računarstvo pa što ispadne".

Pobjednici današnjih natjecanja diljem cijele zemlje odlaze u Zagreb na finale. Njih oko 400 u ožujku će okušati znanje u jednom od najperspektivnijih poziva budućnosti.

 

Komentari