Za i protiv poskupljenja paušala na krevete

Za i protiv poskupljenja paušala na krevete

ilustracija: udruga-iznajmljivaca-zadar.com

Što u Zadru kažu na Vladin prijedlog povećanja paušala za privatne iznajmljivače ? Dok ga turistički sektor većim dijelom kritizira, ima iznajmljivača koji ga odobravaju jer smatraju kako će poskupljenje potaknuti podizanje razine usluge u ovoj djelatnosti.

Iznajmljivačka djelatnost je na prekretnici jer je ponuda već nadišla potražnju, tvrdi naš sugovornik, dugogodišnji zadarski privatni iznajmljivač i vlasnik turističke agencije :  Povećanje paušala će poticati one koji ulažu, koji će moći cijenom podnijeti povećanje i biti konkurentniji –mislim da će utjecati pozitivno zbog podizanja kvalitete.  Nekakva regulacija bila bi dobrodošla kako bi se osigurala bolja kvaliteta djelatnosti i dovođenje gostiju veće financijske moći, pa će se tako dosta utjecati na vanpansionsku potrošnju i time na financijski rezultat šire zajednice. Trenutačno realno možete imati dva kreveta i raditi do 300 tisuća kuna tako da je to porezno opterećenja ukoliko se bavite tom djelatnošću vrlo malo - kazao nam je ovaj iznajmljivač koji je želio ostati anoniman. 

S ovakvim stavom ne slaže se Daniel Radeta, predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Zadar. Navodi da na području Zadarske županije ima 20 tisuća smještajnih jedinica čije vlasnike će veći paušal oštetiti a da u konačnici hrvatskom turizmu neće donijeti kvalitetan pomak:  Problem je veći no što naša Vlada misli  jer se nakon stagnacije i krize u istočnim zemljama otvaraju druga turistička odredišta poput Turske i Grčke i sumnjam kako će se ovakvom poreznom politikom biti konkurentan na tom tužištu.Trebali bi ponuditi nove sadržaje osim sunca i mora. Konkretno što se tiče Zadra mi smo nažalost u ovom trenutku samo odlična fast-food destinacija bez strategije, plaža, parkinga, a sada i bez direktora TZ-a.

Naime Hrvatska je i dalje low-budget destinacija, dodaje Radeta:  To se neće promijeniti dok god budemo nudili samo sunce i more. Sadržajno smo teška katastrofa kao destinacija, destinacijski management u državi i po gradovima je jako loš i dok se ta stavka ne promijeni mi nećemo moći podizati cijene niti kvalitetu turista koji će dolaziti u Zadar - tvrdi Radeta. 

O povećanju paušala

Komentari