Za novu lučku infrastrukturu na Pagu 73 milijuna kuna

Za novu lučku infrastrukturu na Pagu 73 milijuna kuna Za novu lučku infrastrukturu na Pagu 73 milijuna kuna

Na otoku Pagu potpisan je ugovor za dogradnju trajektnog pristaništa Žigljen vrijedan 73 milijuna kuna. Za mještane i turiste to znači prije svega bolju povezanost s kopnom, ljeti manje gužve, a zimi će osigurati plovidbu i u lošijim vremenskim uvjetima.

Projekt rekonstrukcije dogradnje trajektnog pristaništa dio je velikog investicijskog ciklusa kojeg provodi Ministarstvo mora i prometa, a sve s ciljem povezivanja otoka, povećanja kvalitete života i zadržavanja stanovništva. Ministar Oleg Butković:

Pa važan je svakav takav projekt naravno i za Hrvatsku. Ponavljam osim što će olakšati ljudima na otoku Pagu poglavito u ovom ovdje zapadnom dijelu otoka bolje funkcioniranje, bolje povezivanje s priobaljem zaposlit će i građevinsku operativu.  Nadam se da će se ovdje sada nakon ovoga raspisati javni natječaj.

73 milijuna kuna utrošit će se na produženje rekonstrukcije obale, a kako bi se omogućio prihvat većih plovila, ali i mogućnost pristajanja pri lošim vremenskim uvjetima što je bila glavna boljka dosadašnje luke.  Gradonačelnik Novalje Ante Dabo:

Znači nije bio problem velikim trajektima prometovanje po buri, nego je problem vezivanja i pristajanja i sigurnosti. Znači ovim projektom će se sigurno smanjiti broj dana kad ne voze trajekti.

Na potpisivanju ugovora bio je i župan ličko-senjski Darko Milinović. Pohvalio se brisanjem dugova županiji od 13 milijuna kuna, ulaganjem od pola milijuna u ovaj projekt koji pokazuje da je ova županija razvojna:

Prihod trgovačkih društava je ovdje porastao za 13%, u Hrvatskoj za 8 %. Zato ne dajmo da, ne zbog neznanja ili zbog nekakve percepcije da ova županija nekakav uvijek uteg oko vrata u  gospodarskom razvoju, brojke govore da nije tome tako.

A o značaju ovog pristaništa možda najbolje govore brojke. Kroz njega godišnje prođe više od 900.000 putnika i 325.000 vozila.

prilog Filipa Buzova

Komentari