Za očuvanje ročelica, mendulica...čipkaricama treba radionica

Za očuvanje ročelica, mendulica...čipkaricama treba radionica Za očuvanje ročelica, mendulica...čipkaricama treba radionica

Neda Oros, foto: SJM

50-ak primjeraka paške čipke izloženo je od danas u Kneževoj palači, u sklopu Etno dana zadarskog Narodnog muzeja. Izložbu su pripremile članice Društva paških čipkarica Frane Budak koje od 1997.godine djeluju na očuvanju ovog jedinstvenog paškog tradicijskog izričaja.

Predsjednica Neda Oros ukazuje na prioritetnu potrebu u radu Društva: Nama je prostor limitirajući faktor, imamo galeriju, ona je velika i lijepa, dovoljna za sada kao izložbeni prostor ali nemamo prostora za edukaciju. Odemo u srednju školu pa ravnateljica dozvoli radionicu uz redovnu nastavu ali tu oskudijevamo. Bili bismo sretni da imamo jednu radionicu koja bi bila dio nečega, da možemo jednom tjedno reći- danas je naš dan , od 1 do 7 netko će biti tamo, to bi onda bilo nešto da baš to živimo…- govori nam gospođa Oros i najavljuje jubilarni 10. Festival paške čipke koji će se održati od 20. do 23. svibnja.

Izradom ročelica, mendulica, kolumbarića i drugih oblika paške čipke dugo godina bavi se Katica Vidolin. Objašnjava nam zašto se kaže da pašku čipku svatko može naučiti šiti, ali da je ne zna svatko voditi: Radin listić pa idem sve u krug, pa van na sljedeći element, to je ta tehnika koju se mora svladati da idete od elementa do elementa šćapa do šćapa kako bi mi rekli. Ovo radim za jednu bluzu kao što je ova na meni, treba mi tri mjeseca kontinuiranog rada. Ona košta 5 tisuća kuna, a kako je radim tri mjeseca to je minimalna cijena rada. Znam je raditi i po osam sati na dan, to te povuče, element po element, ponekad znam pogledati a ono već 2 sata u noći...zato imam svake godine sve veću dioptriju... priča vrijedna gopođa Katica koja trenutačno vodi školu čipkarica. 

Otvarajući izložbu u Edukativnoj dvorani Kneževe palače Jasenka Lulić Štorić, voditeljica Etnografskog odjela Narodnog muzeja istaknula je kako je Društvo čipkarica Frane Budak pozitivan primjer na koji način jedna udruga može promovirati nematerijalnu kulturunu baštinu: To mora biti živa baština, mora biti prisutna u zajednici, oni organizraju školu, radionice, izložbe, putuju svijetom, htjeli bi postati i centar čipkarstva. Tako bi trebalo i drugu nematerijalnu baštinu unutar naše županije promovirati unutar lokalnih sredina.  

Komentari