Za početak Zadar Jazz&Blues festivala Trilok Gurtu band

Za početak Zadar Jazz&Blues festivala Trilok Gurtu band

Četvrti po redu ZADAR JAZZ & BLUES održat će se od 25. do 27. srpnja na otvorenoj terasi Muzeja antičkog stakla u Zadru, od 21:30h domaći i strani gosti uživat će u tri vrhunska jazz koncerta na ZADAR JAZZ & BLUES 2018 festivalu u organizaciji HNK Zadar i Turističke zajednice Grada Zadra.

Ovogodišnji Zadar Jazz&Blues u srijedu, 25. srpnja otvorit će fantastični Trilok Gurtu Band u sastavu: Trilok Gurtu – udaraljke, glas, Frederick Köster – truba, Tulug Tirpan – glasovir, klavijature, Johnatan Ihlenfeld Cunado – bas.

Virtuoz na udaraljkama, Trilok Gurtu rođen je u Bombayu, u obitelji velikih indijskih glazbenika. Njegov djed, poznati svirač sitara i majka Shobha Gurtu, uvelike su utjecali na njegov glazbeni put. Trilok je indijski  skladatelj i svirač udaraljki,  priznat  kao jedan od najinovativnijih i napopularnijih diljem svijeta, koji je u svojim počecima integrirao neobične zvukove (npr. mačeva, posuda) i ostale nekonvencionalne elemente. Tijekom karijere svirao je s poznatim glazbenicima raznih žanrova: Archiem Sheppom, Bobom Dylanom, Ericom Claptonom, Cesariom Evorom, Katiom i Marielle Lebeque i skupinom Oregon. Kao vođa skupine snimio je niz albuma na kojima su svirali slavni glazbenici poput Joea Zawinula, Ralpha Townera, Pata Methenyja i Salifa Keite. Svestran je udaraljkaš koji uspješno spaja indijske ritmove sa swingom,  jazzom, žestinom rocka i glazbom raznih kultura, poput afričke, brazilske, indonezijske, japanske ili kineske. Down Beatovi kritičari godinama su ga proglašavali najboljim udaraljkašom, a isto priznanje dodijelio mu je i časopis Drum Magazine.

 

Komentari