Za zelena radna mjesta

Za zelena radna mjesta

iluistracija: pp-telascica.hr

Ulaskom u Europsku Uniju Hrvatska je pridonijela sa svojih 37 posto kopnenog teritorija ekološkoj mreži Natura 2000, što nas svrstava na 2. mjesto na ljestvici europskih zemalja po bioraznolikosti. U Zadarskoj županiji taj postotak je nešto iznad 50 posto.

Natura 2000 područja su prostori očuvanja vrijednih staništa i vrsta , a u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode smatraju da su oni poluga a ne prepreka razvoju, te potiču ulaganja u zelenu infrastrukturu i zelena radna mjesta. Pješačke staze, info centri, biciklističke staze, nisu samo trend, već stvaraju i dodanu vrijednost. To su prepoznali i investitori, kaže Igor Kreitmeyer iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode:

          Pa je tako i Svjetska banka 2011. osigurala zajam od 20,8 milijuna eura od čega se 50 posto upravo ulaže u takvu infrastrukturu. Preostali dio su ulaganja u istraživanja, rad biologa na terenu na prikupljanju podataka o bioraznolikosti, kojima upotpunjavamo našu bazu znanja, koju danas već možete vidjeti na geoinformacijskom portalu bioportal.hr, gdje osim ljubitelja prirode i investitori mogu pogledati, vrlo precizno geoinformacijske i prostorne podatke i ocijeniti jeli zahvat tamo primjenljiv ili nije.

Kada je riječ o ulaganjima u infrastrukturu u Zadarskoj županiji, osim, prošlog tjedna otvorenog prezentacijsko - posjetiteljskog centra u Novigradu, ministarstvo je sufinanciralo još neke projekte :

          U parku prirode Telašćica je uređena staza oko jezera Mir i kompletna signalizacija poučnih tabli i smjerokaza, u parku ali i po Dugom otoku, u iznosu od 1,3 milijuna kuna. Ono što vam mogu najaviti je, da je upravo oglas u Narodnim novinama pokrenut za uređenje poučne staze na Crkvinama na Vranskom jezeru u ornitološkom rezervatu, naveo je Kreitmeyer za naš radio.

Radi se i na tri velika projekta koji se pripremaju za strukturne fondove : riječ je o tunelima u kanjonu Velike Paklenice, i utvrdi Grpašćak u Parku prirode Telašćica, koji se preuređuju u moderan posjetiteljski centar, te uređenju Cerovačkih pećina u Parku prirode Velebit.

 

Komentari