Za znatiželjnog gosta - nova Kulturna ruta

Za znatiželjnog gosta - nova Kulturna ruta

Ilustracija: TZ grada Paga

Zadarskoj županiji odobreno je 5 milijuna 230 tisuća kuna za pripremu dokumentacije za obnovu i uređenje triju kulturno-povijesnih lokaliteta koji će stvoriti preduvjete za jačanje poduzetništva na tom području. Riječ je o projektu Kulturna ruta putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa .

O kojim je lokalitetima riječ na današnjoj početnoj konferenciji  voditeljica projekta Tomislava Gregov iz županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i Eu fondove je istaknula: Projektom se vrši ulaganje u Kaštel Benković sa Zavičajnim muzejem Benkovac, dok je u program uključen i arheološki lokalitet Asseria, zatim Grad Nin gdje se projektom sređuje dokumentacija za izgradnju zaštitnog paviljona iznad arheoloških ostataka rimske vile Urbane, te grada Paga gdje se ovim projektom vrši ulaganje u kulturno dobro, crkvu Marijinog uznesenja sa samostanom u gradu Pagu. Navedena kulturna dobra dosad nisu bila predmet niti jednog integriranog programa - napomenula je Gregov. 

Nositelj projekta je Zadarska županija, a partneri su Grad Benkovac, Grad Pag, Grad Nin i Zavičajni muzej Benkovac.

"Imati bogatstvo koji ničemu ne služi ne znači biti dobrim gospodarom"  - istaknuo je na početku konferencije zadarski župan Božidar Longin:  Osnovni cilj ovog projekta je valorizacija turističke baštine i njena integracija s turističkom ponudom destinacije. U  svrhu poticanja malog i srednjeg poduzetništva ovaj će projekt biti doprinos održivom gospodarskom razvoju naše županije. Svima nam je već odavno jasno da čisto more i lijepa priroda nisu dovoljni, današnji turisti traže doživljaj , oni su istraživači i žele upoznati područje na koje su došli u svim njegovim dimenzijama. Moramo pronaći način kako njihovu znatiželju zadovoljiti jer samo na taj način možemo biti konkurentni u moru ponude raznih drugih destinacija - smatra župan Longin.

Projekt Kulturna ruta putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Zadarske županije financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta je 5.230.860,80 HRK, a stopa financiranja je 72 % i iznosi 3.754.705,90 HRK.

Komentari