Zadar 2020. - Providurova, bedemi, Centar za mlade, Citadela...

Zadar 2020. - Providurova, bedemi, Centar za mlade, Citadela...

Posljednje 4 godine bile su dosta dobre za Zadar što se tiče povlačenja novca iz europskih fondova. Financirani su neki uistinu važni kapitalni projekti za grad, a što je još važnije osigurana su sredstva za izvršenje kapitalnih projekata za sljedeće 3 godine.

S korištenjem EU fondova u Gradu Zadru iznimno su zadovoljni. Projekt obnove Providurove palače i zadarskih bedema samo je zadnji u nizu projekata koji se bez europskog novca ne bi mogli realizirati.  

Može se stoga reći da su posljednje 4 godine bile dosta dobre za grad Zadar što se tiče povlačenja novca iz europskih fondova. 

U prethodnom razdoblju smo povukli oko 75 milijuna kuna, a trenutno još imamo ugovoreno oko 70 milijuna kuna. Ako sagledate to u nekakvom periodu od 3-4 godine onda je to uistinu značajna količina novca obzirom na proračunski potencijal grada što kaže da s tim sredstvima mi uistinu uspijevamo ubrzati taj razvojni potencijal Zadra i prema tome europski fondovi za nas, za građane su dosta važni. - kaže Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za europske fondove Grada Zadra.  

Od važnijih projekata svakako treba izdvojiti uređenje Kneževe palače, uređenje coworking prostora za poduzetnike u Murvičkoj, financiranje pomoćnika u nastavi, obnovljena je rasvjeta u parkovima, a sad se očekuje obnova rasvjete u centru grada na Kalelargi i još nekim dijelovima Poluotoka. No što je još važnije  osigurana su sredstva za izvršenje kapitalnih projekata za sljedeće 3 godine: 

Prije svega mislim na ITU instrument iz kojega je gradovima omogućeno i gradu Zadru 35 milijuna eura za financiranje projekata. Za nas je to ogroman izazov zbog kapaciteta, zbog paralelne provedbe više kapitalnih projekata -  od nastavka  Providurove i bedema, zatim tu dolaze projekti novog poslovnog inkubatora, Centra za mlade, u nešto kasnijoj fazi Citadela, inteligentni prometni sustav grada. Sve je to potrebno realizirati u sljedeće dvije do tri godine. 

Kada budu gotovi ti će projekti zasigurno značajno promijeniti sliku grada Zadra. 

prilog Božidara Kolege

Komentari