Zadar dobiva svoj prvi Festival mesa

Zadar  dobiva svoj prvi Festival mesa Zadar  dobiva svoj prvi Festival mesa

Od 17. do 19. listopada na Staroj pijaci zadarske tržnice održat će se prvi zadarski Festival mesa. U organizaciji Turističke zajednice Grada Zadra i Tržnice Zadar, Zadrani i gosti našeg grada moći će iskušati autohtone gastronomske specijalitete, no ovog puta ne riblje, već mesne.

Često naime u prvi plan stavljamo našu gastronomiju temeljenu na plodovima mora, iako i mesna jela koja su nastajala i nastaju na ovim prostorima nimalo za njom ne zaostaju.  Cilj ovog festivala upravo je pokazati bogatstvo tih namirnica i tih specijaliteta. Festivalu su se, najavili su danas organizatori, vrlo rado odazvali svi zadarski mesari koji će donirati namirnice, restorani, ugostitelji, vinari, uljari, sirari, solane, pivari. Program će stoga biti izrazito bogat.  Festival će se odvijati od ranih jutarnjih sati, a svaki dan imat će svoje tematske namirnice, prvi dan janjetina, drugi dan pivac, a treći svinjetina i teletina kazao je zadarski kuhar Renato Kraljev:

Spremamo od 10 do 11 i 30 autohtona jela, nešto na žlicu onako lijepo da bude, Neka jela koja su se prije spremala. Zatim imamo 11 i 30 do 12 kokteli koje će spremati Hotelijersko –turistička i ugostiteljska škola i od 12 do 13 i 30 imamo janjetinu na neki moderniji način ili sa žara.

A jela će spremati, također poznati zadarskih kuhari Klaudio Mrkić, Tomislav Karamarko i Josip Vrsaljko. Svaki dan u poslijepodnevnim satima odvijat će se radionice kuhanja, dok će se u petak održati i večernji program koji bi nakon dugo vremena trebao oživjeti našu tržnicu  i u večernjim satima. Direktor zadarske tržnice Tomislav Letinić:

Jako nam je drago što je to na ovom dijelu tržnice jer je i sama početna ideja bila da ovaj dio tržnice bude namijenjen za promociju najviše naših lokalnih proizvođača.

Cilj Festivala je i obogaćivanje turističke ponude Zadra u posezonskom razdoblju godine, kaže direktor Turističke zajednice grada Mario Paleka:

Naša namjera je da u idućim godinama ovo izraste u hvalevrijedan festival koji će biti poznat širom Dalmacije, a i Hrvatske.

Festival je i humanitarnog karaktera te će sav prihod biti doniran Odjelu pedijatrije zadarske bolnice.

prilog Božidara Kolege

Komentari