Zadar i ja - ljubav na prvi pogled

Zadar i ja - ljubav na prvi pogled

kumovi - Neno i Arundeep

Da i avanturisti u jednom trenutku zastanu, osvrnu se oko sebe i kažu – „Konačno, to je to“ - dokaz je Arundeep Singh (39) koji je baš to izustio kada je sa sjevera doputovao do Zadra te se iskrcao sa autobusnog kolodvora. U trenutku je odlučio da će ostati.

Prije toga, kruh je zarađivao u Munchenu radeći kao inženjer informatike, potom u Baselu, stigao je i do Zagreba a onda se odlučio za jug. Isprva je volontirao u Medviđi gdje je radio nastambe za životinje da bi se vraćao u svoje privremeno boravište u Zadru. U međuvremenu je odlučio raditi nešto posve drugačije. Neno Kožul, zadarski ugostitelj u čijem Varoškom „Domu“ Kušo (kako svoga kuma zove od milja) sezonski radi kao konobar, prisjeća se prvog susreta sa Indijcem iz Punjabija". A sve je počelo okrutnom igrom slučaja“- kroz smijeh će Neno –„u neko doba dok sam radio u crnom kimonu kroz prozor je provirio Kušo, ja sam ga pozdravio sklopivši ruke a on mi odzdravio te otišao. Tadašnji gost u „Domu“ mi je dobacio – „Ma ovaj će ti se opet vratiti“ .

Tako je i bilo, vratio se i ostao.

A ne samo ostao nego je na istom mjestu upoznao i buduću suprugu.

Vjenčanje je bilo u Medviđi, bila je to velika fešta a ovdje u Domu nešto manja fešta“ – veselo će Kušo koji je u Hrvatsku došao sa sjevera Indije iz grada Khanna. Uvijek se kaže, osjećao stanovnikom svijeta pa mu domovina ne nedostaje previše.

Ne volim velike gradove, iako mi je brat u Londonu a i sam sam živio u metropolama, volim više manje gradove, manje gužve, sporiji ritam a Zadar je baš po mojoj mjeri“ – priznaje zadarski zet, zaljubljenik u badminton koji je i na čelu prvog badminton kluba u gradu gdje je postavio cilj da sa klubom uđe u nacionalnu badminton ligu. No,treba prvo zaintrigirati Zadrane za taj specifičan sport kojeg je stručno usavršavao u Švicarskoj.

Kušo ima informacije da je zasada jedini Indijac u Zadru. Prepoznat ćete ga po urednoj bradi i crnom turbanu  ispod kojeg čuva dugu  kosu.

To je jedan od znakova kako se u svijetu raspoznaju Sikhi“ - domeće i dodaje kako je bez obzira na dob svakom pripadniku njegovog naroda bitna tradicija.

 Zadrani  rado na ulici pozdravljaju Arundeepa, pa makar u prolazu, jer kažu, doima se ljubazan mladić. On pak obožava varoš, male sredine, domaćinsko ozračje, puno zabave i smijeha. Na pitanje jesu li svi iz Punjabija tako veseli i pozitivni Kušo odgovara -“ A dođite pa provjerite.“

 Uzgred preporučuje da ako se putuje Indiju bolje izabrati kraj godine i zimu jer je primjerice sada iznimno vruće i do 45 stupnjeva.

 Kako je njegova zemlja Indija bogata raznolikom tradicijom i duhovnošću tako i naraštaji Indijaca nose neke bisere mudrosti u sebi,  pa je za kraj Naš Indijac izrekao svoj životni moto –

Život je za mene kao rijeka ..i nikad ne dopuštam plivati protiv njene struje“.

Komentari