Zadar postaje središte suvremene plesne umjetnosti

Zadar postaje središte suvremene plesne umjetnosti Zadar postaje središte suvremene plesne umjetnosti

Novo izdanje Monoplaya, festivala solo izvedbi, održat će se od 19. do 23. kolovoza u Zadru i u tom će razdoblju okupiti renomirane umjetnike i umjetnice suvremenog plesa te predstaviti niz raznovrsnih solo izvedbi.

Zadar narednih dana uz četrdesetak umjetnika iz svijeta postaje središte suvremene plesne umjetnosti

Glavni program ovogodišnjeg Monoplaya, koji se održava u Kazalištu lutaka u Zadru, uključuje sedam izvedbi, a festival u ponedjeljak, 19. kolovoza u 21 sat, otvara plesna izvedba STRANGELY ENOUGH talijanskog umjetnika Francesca Scavette u izvedbi Gry Kippeberg, koja se bavi vezom između fizikalnosti i percepcije intimnih stanja. Prije same izvedbe, u 20 sati, polaznici radionice koju vodi taj talijanski pedagog i koreograf, izvesti će performans za otvorenje festivala. Francesco Scavetta je renomirani plesni umjetnik bogate karijere i brojnih međunarodnih uspjeha. Poznat je po specifičnom i jedinstvenom pristupu suvremenom plesnom izrazu koji se temelji na elementima release tehnika, kontaktne improvizacije i tai chi chuanu.

Nakon predstave, što je uobičajena festivalska praksa već godinama, Iva Nerina Sibila hrvatska plesna kritičarka i publicistkinja, vodit će razgovor s koreografom, izvođačicom i publikom.

Za vrijeme trajanja čitavog festivala, u prostoru crkve Sv. Dominika održat će se drugo po redu izdanje Monoaze – jedinstvenog umjetničko-ugostiteljskog projekta u organizaciji Festivala Monoplay i bara Botaničar iz Zagreba. U Monoazi će se održati nekoliko izložbi, prezentacija, predstavljanja knjiga te koncerata i glazbenih slušaonica. Tako će posjetitelji moći već prvi dan vidjeti izložbe Marina Tudora, Ksenije Španec i Josipa Kresovića koje će trajati do konca festivala.

Pokrovitelji festivala suvremenog plesa Monoplay su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zadar, Zadarska Županija i zaklada Kultura nova.

 

 

Komentari