Zadar u listopadu bilježi izvrsne turističke rezultate

Zadar u listopadu bilježi izvrsne turističke rezultate

U listopadu Zadar bilježi veliki rast turističkog prometa, čak 18 posto rasta noćenja i 16 posto rasta dolazaka. Najveći rast dolazaka na razini cijele godine imali su Poljaci, Nijemci, Nizozemci i Amerikanci.

Od početka godine do kraja listopada zabilježeno je 2 milijuna 121 tisuća noćenja i 600 tisuća turističkih dolazaka. Riječ je o znatnom povećanju od 11 posto u dolascima i 9 posto u noćenjima. Dosadašnju su turističku godinu posebnom učinili još i američki turisti kod kojih je zabilježen rast od 14 posto, što u zadarskoj Turističkoj zajednici povezuju s ovogodišnjim uvrštenjem među najpoželjnije destinacije u prestižnom New York Timesu, ali tu su i Nizozemci sa 23 posto rasta, dok najveći rast u odnosu na prošlu godinu od čak 36 posto bilježe Poljaci.

Istina je kako nam je vrlo lijepo vrijeme donijelo veći broj gostiju, ali smo imali i dva iznimno uspješna događaja u listopadu. Prvi put smo organizirali „Meat Me“ festival, koji je tijekom tri dana trajanja privukao pažnju domaćih ljudi i gostiju Zadra, ali i tradicionalnu regatu „Zadarska Koka“ koja je privukla rekordan broj jedriličara. Pokazuje se kako su gastronomski festivali, gradski šušur i sportski eventi dobar recept za posezonu - kaže direktor zadarske Turističke zajednice Mario Paleka.
 
Potvrđuju to brojke, a još više i organizacija dolazaka turista od kojih je čak polovica u postsezoni došla uz agencijsko posredovanje. No bez obzira na različite regije, zemlje, kontinente ili kulture iz kojih dolaze, sve su očitije sličnosti kod turista koji posjećuju Zadar. 
 
Mijenja se struktura naših gostiju koji osim standardnog privatnog smještaja, sve više traže kvalitetan hotelski smještaj i vrhunsku gastronomsku uslugu. U tom kontekstu, Zadar i dalje treba više hotelskih kapaciteta visoke kategorije - ističe direktor Paleka.

Komentari