Zadarski antifašisti pozivaju na zajedništvo

Zadarski antifašisti pozivaju na zajedništvo

Uoči dana antifašizma 22. lipnja udruga antifašista Zadra obratila se novinarima kako bi podsjetili prije svega mlade da je pobjeda nad fašizmom najveća tekovina 20 stoljeća te da je zadarska Županija dala 7 narodnih heroja. U petak će položiti vijence na groblja svih branitelja u oba rata.

 


Miljenko Letinić podsjetio je kako je antifašizam tekovina 20 stoljeća o čemu mlađi naraštaji ne znaju previše pa je podsjetio zašto je važno obilježavati ga:

"Želimo također isticati da antifašizam nije naš hrvatski izum, ni ideološko pitanje već svjetski pokret i opredjeljenje bez kojeg bi današnja civilizacija bila nezamisliva".

U tom smislu dodaje Letinić nedopustivo je manipuliranje činjenicama u razne svrhe čime se iskrivljuje i sudjelovanje preko 70 tisuća boraca u NOB u te činjenica da je zadarski kraj dao kaže 7 narodnih heroja:

" Tko razuman može stigmatizirati nas koji se borimo za istinu sa ciljem da se ona ne zaboravi. Zabranjivan je hrvatski jezik, zatirano nacionalno biće, pljačkani smo i zato se gomilalo nezadovoljstvo koje se pretvorilo u opći narodni otpor."

Obljetnicu pripojenja Istre, Dalamacije i otoka Hrvatskoj akoji su bili pod talijanskom okupacijom, zadarski atifašisti će obilježiti postavljanjem spomen ploče u ulici Bartola Kašića. Letinić dodaje kako je dijete partizana a njegova su djeca kao i on sudjelovali u Domovinskom ratu, protiv je podjela u društvu jer je povijest činjenično nepromjenjiva. Neki dijelovi zemlje poput Kvarnera, Zagorja i Međimurja dodaje, zajedno slave oslobodilačke akcije, dodaje te izražava žaljenje što takav slučaj nije u ostatku Hrvatske.

 

 

Komentari