Zadarski centar za testiranje do ponedjeljka "prebukiran"

Zadarski centar za testiranje do ponedjeljka "prebukiran"

Točno je da su novooboljeli mlađi ljudi, međutim postotak je ipak da oni zaražavaju starije i mi u našoj bolnici danas imamo čak 11 bolesnika, od toga čak četiri na respiratoru, rekao je sinoć u Temi dana HRT-a Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar komentirajući epidemiološku situaciju.

U Zadarskoj županiji jučer 20 novooboljelih, što je značajan rast s obzirom na to da je od ožujka do lipnja ukupan broj zaraženih bio 88. A od srpnja jučerašnjeg dana ukupno je 188 zaraženih. S obzirom na 11 bolesnika u bolnici ...
- Znači, mi smo praktički u istoj situaciji u kojoj smo bili na proljeće ove godine. Turistička sezona je bila u puno jeku i mi smo očekivali da će se ovako nešto dogoditi.

Zadarski centar za testiranje je pun narudžbi: s ugovorenim pregledima i testiranjima sve do kraja tjedna pa ovoga trenutka ne može primiti nekoga novoga sa strane.

- Da, točna je to informacija, ja sam to danas provjerio. Mi u našem Zavodu za javno zdravstvo možemo oko 200, 250 testova dnevno napraviti. Mi smo u ovo vrijeme omogućili da i u našoj bolnici jedan uređaj može napraviti oko 30 testova, tako da mi u principu dnevno možemo skoro do 300 testova napraviti. Ali unatoč tome, sve do sljedećeg ponedjeljka mi smo puni što se tiče narudžbi, rekao je Karuc.

- Naravno, mi uvijek "ubacujemo" ljude koji su hitni, koji trebaju hitan operativni zahvat, uvijek ih uspijemo ubaciti nekako da to brzo napravimo. Ali do ponedjeljka smo prebukirani, dodao je i kazao kako se trenutačno kod njih testira veliki broj turista.

- U ovom tjednu smo čak oko 500 turista testirali, a počeli smo surađivati i s hotelskim kućama koje omogućuju svojim gostima testiranje, rekao je Karuc.Na pitanje: Imamo li realnu sliku o broju zaraženih ili ipak neki "prolaze ispod radara"?, Karuc je odgovorio:

- Ja vjerujem da ima takvih ljudi, međutim mislim da nije to u velikom broju.

Na pitanje: Kakav nas režim očekuje, što mogu očekivati svi ostali pacijenti koji nisu vezani na koronavirus, Karuc je odgovorio:

- Ovaj problem s koronavirusom naravno da iscrpljuje naše resurse, ali ja mogu i ovim putem uvjeriti naše ljude i naše sugrađane da ne trebaju strahovati, da će sve njihove potrebe biti pokrivene - odgovorio j dr Karuc.

Komentari