Zadarski gradonačelnik primio autore monografije 112. brigade

Zadarski gradonačelnik primio autore monografije 112. brigade

112. brigada

Prije prvog javnog predstavljanja prve monografije proslavljene zadarske 112. brigade, gradonačelnik Branko Dukić primio je u gradskoj vjećnici autore monografije, pukovnike Marka Čulinu i Dušana Nikitovića te urednika Nedjeljka Jusupa.

Na više od 250 stranica velikog formata, 159 ratnih fotografija i 36 izvornih dokumenata kronološki se opisuju događaji od prvih višestranačkih izbora, početka neprijateljske agresije, ustrojavanja brigade i herojske obrane Grada Zadra, otoka i zadarskog zaleđa do 15. siječnja 1992. godine, pa iz tog razloga monografija i nosi naslov “112. brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH”.

- Osjetili smo povijesnu dužnost da kao utemeljitelji i prvi zapovjednici brigade objavimo istinu o početcima stvaranja brigade i borbenim djelovanjima u širem zadarskom zaleđu, posebno u obrani grada Zadra tijekom 1991. godine, istaknuli su autori Čulina i Nikitović.

Gradonačelnik Dukić, koji je i sam dragovoljac Domovinskog rata nije krio zadovoljstvo što je Zadar dobio monografiju  u kojoj su opisani svi najvažniji događaji iz novije povijesti  Zadra. - Ovi datumi, herojske obrane Zadra i Hrvatske, ostatat će zapisani zlatnim slovima u povijesti našeg naroda. Veselim se predstavljanju monografije jer i to je značajan prilog promicanju istine o Domovinskom ratu što pozdravljaju svi branitelji koji su se u samim početcima neprijateljske agresije dragovoljno stavili u službu obrane svog kraja, svog Grada i svoje Domovine. Monografija 112-te brigade svjedočanstvo je o herojskoj obrani Zadra, otoka i zadarskog zaleđa, rekao je Dukić i dodao: - Drago mi da nisu zaboravljeni i da im je u monografiji poklonjena dužna pozornost svi oni koji su dali najviše što su imali, svoje mlade živote, a nisu imali sreću dočekati mađunarodno priznanje države za koju su se borili. Naše heroje nikad ne smijemo zaboraviti, istaknuo je Dukić.

- Pozivamo pripadnike 112. brigade i zainteresirane građane iz Zadra i Zadarske županije da dođu na javno predstavljanje monografije, poručio je Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik 112. brigade.

Podsjetimo, prvo javno predstavljanje   monografije “112 brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja” održat će se u ponedjeljak 15. siječnja 2018. godine.

 

 

Komentari