Zadarski građevinari u niskom startu čekaju nove projekte

Zadarski građevinari u niskom startu čekaju nove projekte

Osnivanje aglomeracija za izgradnju odvodnje na zadarskom području s nadom iščekuju zadarske građevinske tvrtke. Naime, dok se visokogradnja u posljednje 3 godine počela oporavljat, u niskogradnji tek očekuju kako će im najavljeni komunalni radovi pomoći u oporavku.

2008. godine na hrvatskim je gradilištima bilo zaposleno 67 000 radnika. Ukupna vrijednost radova prelazila je 27 milijardi kuna. Dolaskom gospodarske krize graditeljstvo je doživjelo drastičan pad. Najteže je bilo 2014. godine kada je vrijednost radova pala na 14 milijardi kuna, a broj radnika na gradilištima spustio se na 41-nu tisuću. Počinje zatim lagani oporavak. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku  2016. godine vrijednost izvršenih radova iznosio je 15,8 milijardi kuna. U Zadarskoj županiji 640 milijuna kuna. Međutim, prvenstveno je to rezultat oporavka stambene izgradnje:

Puno je veća potražnja nego što se trenutno može odgovoriti  potražnji

kaže Davor Jurjević, predsjednik strukovne skupine graditeljstva HGK Zadarske županije. U Zadarskoj županiji je tako u 2016. godini izgrađeno 144 tisuće metara četvornih stambenog prostora, 40 000 više nego 2014. i 2015. godine. I dok se visokogradnja počela oporavljati u niskogradnji veliki poslovi se tek očekuju upravo s otvaranjem aglomeracija za izgradnju odvodnje. Radi se o ogromnim investicijama:

Zastrašujući ustvari, zastrašujući. Nadamo se da će to čim prije krenuti jer čekamo dosta dugo u niskom startu da to krene. Nadam se da je sad napokon došlo to vrijeme.

Privući će to međutim i konkurenciju:

Takva su barem iskustva iz dosadašnjih aglomeracija koja su se događala sjevernije od nas.

Zadarske tvrtke trebat će se stoga dobro pripremiti za predstojeće razdoblje:

Sigurno da ćemo morati svi skupa malo obnoviti i mehanizaciju, a isto tako vjerojatno povećavati broj ljudi koliko ih bude moguće.

Naime,  problem je što je s gašenjem građevinskih tvrtki  i smanjenjem obujma posla dosta građevinskih radnika napustilo Hrvatsku:

I nemamo što raditi nego se eventualno nadati da im možemo ponuditi bolje uvjete nego što su imali dosada i nadati se da ćemo ih vratiti nazad kući.

Davor Jurjević nada se kako će najavljeni radovi vratiti zadarske građevinske tvrtke na stare grane, iako  ističe, velikih građevinskih tvrtki koje je Zadar nekada imao, vjerojatno se nikada neće vratiti.

prilog Božidara Kolege

Komentari